Do sad smo toliko puta imali priliku vidjeti neke čudne slike koje nam pokazuju koliko se naš mozak može s nama poigrati i kako se stvaraju iluzije kojih mi i nismo svjesni.

Kada čujete pitanje kao što je, možete li naći ribu na fotografiji ili pandu, ili bilo šta slično, svako prvo pomisli pa kako da ne, to je skroz lagano, zbog toga što takav zadatak zaista zvuči vrlo jednostavno. Ali, kad pogledate sliku, shvatite kako je to puno teže nego što ste mislili, pa se potom ne možete da odlijepite od slike zbog toga što vam nije jasno kako nešto tako očito niste mogli da vidite.

Sva fora je u detaljima, ponekad se jednostavno ne možemo fokusirati na detalje ili previše tražimo odgovore na pogrešnim mjestima pa onda vidimo jedan jako sitan detalj koji je ustvari prilično očigledan, a nakon što shvatite šta je u pitanju, više ne možete a da ne gledate u to i pitate se “Kako sam to mogao predvidjeti?” Ništa se ne brinite, takve stvari se dešavaju često i zbog naše psihe, jer jednostavno nekad smo toliko opterećeni svim stvarima, da zanemarujemo neke sitnice i detalje koji nam itekako mogu pomoći.

Ovakve zagonetke su isto tako odličan način da vježbate svoj mozak i svoju moć opažanja, te da to iskoristite u životu inače.

Na ovoj fotografiji možete vidjeti jedan žuti auto sa crnom haubom, pored njega je drvo, iza je cesta i nak kao oronula zgrada. Ima li išta da vam upada u oči, ističe li se jedan detalj posebno? Iako biste kazali da je odgovor ne, to ipak nije tako. Ukoliko do ovog trenutka niste uspjeli pronaći pravi odgovor, dat ćemo ga mi. Bez obzira na sve, nadamo se da ste bar malo vježbali svoju moć zapažanja.

Preporučeno