59. godišnji Rus koji mjesecima nije mogao da diše kroz nos javio se Bolnici Končalovski u Zelenogradu, nedaleko od Moskve, gdje su mu skenerom snimili cijelu glavu.

Kada je snimak bio gotov, doktori nisu mogli da se načude šta su vijeli u njegovom nosu. Vjerovali ili ne, duboko u nosnom kanalu se nalazilo čvrsto strano tijelo, koje je u potpunosti blokiralo protok vazduha. Pored toga, otkrili su promjenu na nosnoj pregradi, ali ona pacijentu nije stvarala nikakve teškoće.

Doktori su bili prosto zbunjeni zbog toga što im pacijent prije pregleda nije pomenuo da mu se nešto zaglavilo u nosu, ali se poslije dužeg ispitivanja sjetio da se kao mali igrao kopejkom i da je gurnuo u nos.

Kazao je doktorima da ga je bilo sramota i da se bojao majke koja je bila stroga i da joj zato nije kazao šta se desilo, a kasnije je u potpunosti zaboravio na sve to. Tada je bio dječak od samo šest godina. Doktori mu u samom početku nisu vjerovali, ali su ipak morali da odstrane strano tijelo. Poslije operacije od sat i po napokon su izvadili zarđalu kovanicu iz doba sovjetsog Saveza.

Od silne sreće što će napokon disati bez problema, pacijent je povadio tampone iz nosa čim se probudio iz anestezije i prvi put duboko udahnuo poslije više od pola vjeka. Doktori su kasnije izjavili da je imao veliku sreću što u toku života nije imao ozbiljne komplikacije od zapušenog nosa.

Oko ovog novčića su se gormirali rinoliti, odnosno kamenčići u nosu, koji su na kraju izazvali porpilične probleme.

Preporučeno