Dok neki vjeruju da je to stvar prirode, drugi se plaše da to nije neki od zdravstvenih problema. Zbog toga su naučnici sa Univerziteta u Teksasu proveli istraživanje upravo na tu temu. Tokom njihovog istraživanja davali su štakori kafu tokom tri dana, što je stimuliralo pokretljivost crijevnih mišića, bez obzira na dozu kofeina. Kod štakora se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, morali da obave nuždu nakon kafe.

Čak se smanjio i broj bakterija u njihovom izmetu. Zanimljivo je da su ti efekti neovisni o kofeinu, jer je kafa bez kofeina imala sličan učinak na njihovu probavu” izjavio je vodeći autor studije Shuang Zheng Shi za britanski “Mirror”. Pretpostavlja se da je laksativni učinak kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viši nivo želučane kiseline, koji nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema. Dakle, kada vas sljedeći put kafa bude nagonila na posjet WC-u znajte da je do kafe i da je s vašim zdravljem sve u redu. Mnogi se pitaju je li kafa zdrava za naše tijelo.

Naravno, pruža mnogo koristi za tijelo, ali postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju. Kafa je važan antioksidans, pa je čak dokazano da u nekim situacijama sprječava razvoj malignih ćelija, ali ako kafu pijete na prazan stomak, onda stvari nisu tako pozitivne. Crijeva onda postaju nervoznija i onda imate osjećaj nelagode u stomaku, pa zbgo toga ljudi misle da je kafa štetna za njih.

Preporučeno