32. godišnja Teksašanka po imenu Marija M. koja je zadnjih mjeseci radila u restorani na prometnum putu je bila uvijek na dobrom glasu.

Iako se vlasnik restorana nije baš idealno slagao s njom, imponovalo mu je da čuje da je mušterije hvale konstantno i da je sa svima uvijek srdačna, uviđajna i strpljiva. Upravo zbog toga je riješio da je testira.

On je prvo pustio bratu, onda je pocijepao neku garderobu i na kraju je našao prastari grombi kaput i navukao sve to, zajedno sa prljavom kapom i naočalama za sunce. Nije bilo nikakve šanse da ga Marija prepozna.

Vlasniku je bilo vrlo važno da sazna da li je Marija osoba dobre duše, kako su pričali o njoj, zbog toga što je želio da unaprijedi u upravnika restorana a to za sobom povlači i ozbiljnu povišicu naravno.

On je ušao u restoran i kao beskućnik je pogledao Mariju. Ukoliko biste usluživali beskućnika koji nije u mogućnosti da priušti obrok, da li biste mu pomogli i platili mu topli obrok? To se upravo dogovilo konobarici u Teksasu.

“Zovem se Marija, ukoliko vam nešto treba, samo me obavijestite”, kazala mu je i otišla.

Tada je “beskućnik” primjetio da ga drugi njegovi konobari nisu čak ni pogledali. Mariji je kazao da nema novca da plati svoj ručak, ali da je jako gladan.

Vlasnik restorana je davno kazao svojim radnicima da ukoliko neko ode i ne plati svoj obrok, oni moraju da to regulišu iz svog džepa, zbog čega mu niko osim Marije nije htio da priđe, ona je bila spremna da plati čovjeku obrok.

Kada je završio jelo, vidio je Mariju kako se sprema da plati njegovo jelo, ali on joj je ipak ostavio na stoku novčanicu od sto dolara i poruku.

“Draga Marija, imaš moje poštovanje zbog toga što vidim da poštuješ sebe. To se vidi u načinu na koji prilaziš svim ljudima. Pronašla si ključ sreće, tvoja dobra djela će usmjeriti tebe i ljude oko tebe”, napisao joj je vlasnik restorana.

Tada se Marija rasplakala, a onda nastavila sa smjenom kao da se ništa nije desilo. Sutra je unaprijeđena i to joj je u potpunosti promijenilo život.

Preporučeno