Snježne padavine i temperature oko nule, poprilično su loša kombinacija, pa bi zbog toga trebalo da budemo puno oprezniji u saobraćaju.

Mi vam predstavljamo par načina kako da ostanete sigurni u vožnji, ali i par stvari koje nikako ne biste smjeli da radite, kako ne biste izložili riziku ni sebe a ni druge.

Zimi se vjetrobransko staklo češće prlja, pa se zbog toga pobrinite za dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala koja mora da bude namijenjena za upotrebu pri niskim temperaturama, a provjerite i stanje brisača, očistite farove i svjetla za maglu, koja je dozvoljeno koristiti samo u slučaju magle.

Pažljivo sa papučicama gasa i kočnice
Početak svake vožnje počinje stiskanjem papučice gasa, a završava se stiskanjem papučice kočnice. U oba slučaja treba biti pažljivo i umjereno pritiskati. Nikako nemojte naglo da krećete, a kada kočite, radnju treba da započnete nešto ranije kako ne bi došlo do prejakog stiskanja papučice kočnice, a samim tim i do blokiranja točkova kao i do proklizavanja.

Nemojte praviti nagle pokrete
U saobraćaju nemojte ništa da radite naglo, a vožnju prilagodite ostalim uslovima koji su na putu. Morate zapamtiti, po snijegu sve traje duže pa zato dajte sebi vremena za svaku radnju koju morate da obavite, ali nikako nemojte činiti nagle i agresivne pokrete.

Držite dovoljno odstojanje
Držanje distance je jedan do glavnih sigurnosnih činilaca, pa zato u toku vožnje po suhom vremenu držite razmak od pet sekundi za drugim vozilom, u zimskim uslovima to vrijeme povećajte na deset. Time ćete sebi dati više vremena ukoliko dođe do naglog kočenja vozila ispred vas.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno