Inger Nilson koja je švedska glumica je prva žena koja je oživjela čuvenu djevojčicu Pipi Dugu Čarapu.

To se desilo davne 1969. godine do 1970. kada su legendarna serija i film snimljeni prema istoimenoj knjizi Astrid Lindgren koja je švedska dječija književnica.

Uprkos tome što je prošlo mnogo vremena od kad smo gledali ovu seriju na malim ekranima u priču u kojoj se miješa mašta i stvarnost, smatramo da bi vas prepoznatljiv glumičin osmjeh odmah podsjetio na neobičnu pjeavu djevojčicu, najslavnijeg izmišljenog lika.

Pipi Duga Čarapa je najpoznatiji izmišljeni lik poznate švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren. Knjige koje su pisane o Pipi Duga Čarapi prevedene su na 92 različita jezika. Ona je neobična djevojčica. Pogotovo 1940-ih, kada su knjige izdane, mogla se doživjeti kao kontraverzna: Ona je najjača djevojčica na svijetu, ima pjege, a pored nji i crvene pletenice koje stoje uspravno, neodgojena je i protivriječi odraslima. Živi sama i bez roditelja u kući koja je nazvana Villa Villekulla zajedno sa svojim pjegavim konjem Lilla gubben i sa nestašnim majmunom Gospodinom Nilssonom. Njena mama se nalazi na nebu, otac Efraim Langstrump je kralj crnaca koji se nalazi na ostrvu Kurrekurreduttön u južnom moru, a ona ima punu vreću zlatnika.

Ovu seriju su gledali svi tokom svog odrastanja i svi se je rado prisjećaju. U njoj je bilo dosta humora a pored toga se moglo dosta iz nje i naučiti. Bila je to prava serija namjenjena djeci i prikladna za djecu svakog uzrasta.

Preporučeno