O muškarcima:
Čovek je muškarac. Termin čovek je obično rezervisan za odraslog muškarca, a pojam dečak je uobičajeni termin za muško dete ili adolescent. Međutim, termin čovek se ponekad koristi i za identifikaciju muškarca muškarca, bez obzira na starost, kao u smislu “muške košarke”.

Kao i većina drugih muških sisavaca, ljudski genom obično nasleđuje X hromozom od njegove majke i Y hromozoma od njegovog oca. Muški fetus proizvodi velike količine androgena i manje količine estrogena od ženskog fetusa. Ova razlika u relativnim količinama ovih polnih steroida je u velikoj meri odgovorna za fiziološke razlike koje razlikuju muškarce od žena. Tokom puberteta, hormoni koji stimulišu proizvodnju androgena dovode do razvoja sekundarnih spolnih karakteristika, pokazujući tako veće razlike među polovima. Međutim, postoje izuzeci od gore navedenih za neke transrodne i interseksualne muškarce.

engleski izraz “čovek” je izveden iz proto-indo-evropskog korena * čovek (vidi sanskrit / avestan manu, slavenski mǫž “čovek, muško”).  Direktnije, riječ potiče od staroengleski mann. Stari engleski formular imao je podrazumevano značenje “odraslog muškarca”, iako bi to moglo značiti i osobu neodređenog spola. Blisko povezano staroenglesko izgovoreno lice korišćeno je isto kao iu modernom nemačkom da označi “jedno” (tj. U izreci čovek muša sa den Völfen heulen). Stari engleski oblik izveden je iz proto-germanskog * mannza, “ljudskog bića, osobe”, što je ujedno i etimon njemačkog mana, muškarca i muža, staro nordijske maðr i gotičke mane. Prema Tacitu, mitološki praotac germanskih plemena nazvan je Manus. * Manus u indoevropskoj mitologiji bio je prvi čovek, vidi Manus, Manu (hinduizam).

Preporučeno
Loading..