Vjerujemo da veliki broj domaćica uzgaja cvijeće, a isto tako vjerujemo da imaju veliki broj vrsta cvijeća a ono što je sgurno jeste da jedna od najboljih vrsta koje se uzgajaju u kući jesu orhideje.

NJih ima nekoliko hiljada vrsta, a mogu biti različitih boja i oblika, a ono što ih čini posebnima jeste da oni spadaju u jedne od najelegantnijih cvjetova u svijetu.

One uglavnom cvjetaju dva do tri puta godišnje, ali ima i onih vrsta koje cvjetaju i jednom u tri mjeseca.

Bilo kako bilo, ukoliko želite da vam orhideje budu uvijek bogate cvjetovima ali i to da vam redovnije cvjetaju morate poslušati ove nastavke koje vam donosimo u nastavku.

 

Prvio savjet koji biste trebali da znate jeste da morate obezbjeditit neku temperaturu koja je otpimalna i da preko noći ona ne prelazi iznad 15 stepeni, ali isto tako ni ispod.

Kada je u pitanju prehrsna ni slučajno nemojte uzimati onu koja ima azota u sebi, pa radije uzmite onu koja je bogata fosforom.
Kada usadite orhideju potrbeno je da saksiju u kojoj se nalazi držite u jednom mračnom dijelu, a najbolje podrum, a prvi pupoljci bi se trebali pojaviti nakon neke tri sedmice.


Posebno morate obratiti pažnju na vazduh, a on mora da bude pun vlage, a tu smo i kod zalijevanja.
Što se toga tičle nikako nemojte da je zalijevate previše, a kada to radite uzmite kišnicu radije nego onu sa česme jer kišnica je voda koja njima odgovaara.

Koji je vaš komentar na ovo?

Volite li vi ovaj cvijet i ostatak možete pročitati OVDJE

Preporučeno