Indijski okean je stjecište pet najljepših otoka na planeti zemlji pa ih sa pravom zovu rajskim otocima. Naime, riječ je o Zanzibaru, Madagaskaru, Zelenortskim otocima,  otoku Rodrigues, te Maldivima. Mi vam donosimo pet zanimljivih dokumentaraca upravo o ovim ljepotama majke prirode.

Ostrvo ili ostrvo je bilo koje pod-kontinentalno zemljište koje je okruženo vodom.

Vrlo mala ostrva, kao što su pojavni oblici na atolima, mogu se nazvati otočići, skerries, cays ili ključevi.

Ostrvo u rijeci ili jezeru može se zvati eyot ili ait, a malo ostrvo na obali može se zvati holm. Grupiranje geografski ili geološki povezanih ostrva naziva se arhipelag poput Filipina.Ostrvo se može opisati kao takvo, uprkos prisustvu veštačkog kopnenog mosta; Primjeri su Singapur i njegov nasip, kao i razni holandski delta otoci, kao što je IJsselmonde.

Neke lokacije mogu čak zadržati “ostrva” u svojim imenima iz istorijskih razloga, jer su povezana sa većim kopnenim mostom preko kopnenog mosta ili deponije, kao što su Coney Island i Coronado Island, iako su to strogo govoreći vezana ostrva. Nasuprot tome, kada je komad zemlje odvojen od kopna ljudski napravljenim kanalom, na primjer Peloponezom do Korintskog kanala ili Mramornim brdom u sjevernom Manhattanu u vrijeme između zgrade Brodskog kanala SAD-a i punjenja od rijeke Harlem koja je okruživala područje, općenito se ne smatra otokom.

Postoje dva glavna tipa otoka u moru: kontinentalna i oceanska. Postoje i umjetni otoci.

Preporučeno
Loading..