Edyta Mordel ima 33 godine i inače živi u Readingu u Engleskoj, a ona je podnijela tužbu na Visokom sudu nakon što je tek nakon rođenja djeteta saznala da dijete ima Daunov sindrom. Naime, kako Edyta tvrdi, da su liječnici obavili svoje analize kako treba, te da su je upozorili na to kakva je situacija, da ona svog sina, kojem je kasnije dala ime Aleksandar, a koji sada ima četiri godine, nikad ni ne bi donijela na svijet.

Edyta je odmah nakon što je saznala da je u drugom stanju skrenula liječnicima pažnju da želi da testira da li fetus ima neki poremećaj ili mutaciju, a test u 12. tjednu trudnoće je tvrdio da su svi nalazi kako treba. Upravo iz tog razloga možete zamisliti koliko je Edyta bila šokirana kada su joj saopštili da njen sin ima Daunov sindrom.

Upravo iz tog razloga je Edyta podnijela tužbu sudu kako bi ostvarila naknadu za povećane troškove skrbi za dijete, te zbog toga što ne može više raditi, nego sve vrijeme mora biti uz svog sina. Kaže da ga ne odgaja dobrovoljno, nego se boji da će „navući grijeh na sebe“ ako ga sada odbaci, pa to više nije opcija.

Naime, u ovakvim slučajevima, u samo posljednjih pet godina, Uprava za građanski postupak Državnog zavoda za javno zdravstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu je isplaitla čak 70 miliona funti svim onim roditeljima koji su se vodili istim principom kao i Edyta, te se procjenjuje da je porodična šteta negdje oko 20 miliona eura u ovakvim slučajevima.

Preporučeno
Loading..