Benjamin Netanyahu koji je izraelski premijer najavio je u nedelju uvođenje karantina u cijeloj zemlji zbog upornog rasta stope korona virusa.

Iako je u petak počela praznična sezona Rosh Hashanah, jevrejske Nove godine, zatvaraju se škole, šoping centri, restorani i hoteli kao i drugi biznisi, dok će se stanovnici Izraela suočiti sa striktnim ograničenjima okupljanja i kretanja.

Premijer je objasnio da je cilj mjera zaustaviti porast broja novih infekcija i smanjiti smrtnost iako će to značiti sasvim drugačiju novogodišnju prazničnu sezone od inače kakva je bila. Ovo je već drugi put od početka pandemije da je u Izraelu uveden karantin. Iako je prvi karantin uveden u martu suzbio širenje zaraze, zadao je udarac ekonomiji ovoj državi i udvostručio stopu nezaposlenosti.

Naredba o karantinu ostaje na snazi najmanje 21 dan, poslije čega je moguće ublažavanje mjera ako se pokaže da su rezultirale manjim brojem novih zaraza. Praznična sezona Rosh Hashanah obilježava se baš velikim porodičnim okupljanjima, dok su sinagoge prepune vjernika posebno u vrijeme posta za Yom Kippur, što je vlasti i navelo da uvede ove mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusa. Sa ovom odlukom vlade se nisu složili svi njeni članovi, odnosno ministar urbanizma Yaakov Litzman koji predstavlja ultra ortodoksane stranke, prije tri dan je podnio ostavku.

U Izraelu koji broji oko devet miliona stanovnika od početka pandemije je potvrđeno najmanje 160 hiljada slučajeva korona virusom, a preminulo je malo više od hiljadu osoba. Trenutni dnevni porast broja novozaraženih iznosi čak četiri hiljade.

Izrael je država koja je u početku šredstavljena kao uspješna priča protiv epidemije zbog toga što su na vrijeme zatvorili granice i poduzeo druge epidemiološke mjere.

Preporučeno