Kao što smo i najavili jučer, danas u pola devet održana je sjednica Kriznog štaba na osnovu trenutne epidemiološke situacije u Srbiji.

Radno vrijeme kafića u zatvorenom postoru produžava se do 23 sata, tako je danas izjavila doktorica Darija Kisić Tepavčević poslije sjednice Kriznog štaba.

Kada je riječ o održavanju sajmova, ona je dodala da to još uvijek nije moguće. Ona je komentarisala i trenutnu epidemiološku situaciju kod nas, regionu i Evropi.

“Ako se osvrnemo na prethodne dvije sedmice, kumulativna incidencija u našoj zemlji je bila 14 na stotinu hiljada, mi smo zemlja u Evropi sa najnižom stopom zaražavanja. U prethodnoj sedmici je bila stopa učestalosti sedam na stotinu hiljada. U Crnoj Gori je sto puta veći rizik od zaražavanja nego u našoj zemlji – kazala je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević poslije zasedanja Kriznog štaba.

Ona je istakla da to nije slučaj, da je to zapravo odraz preventivnih mjera i savjesnosti građana.

– Napominjemo da postoje zemlje koje su imale jako povoljnu situaciju, gdje se situacija promijenila u roku u sedmice ili dvije dana. To pokzuje da moramo da istrajemo u svim mjerama – zaključila je ona.

Iako je situacija itekako povoljnija u Srbiji, vrlo je bitno da se još uvijek pridržavate svih mjera koje su izdate od strane Kriznog štaba. Nošenje maski, pridržavanje distance, pranje ruku, i vrlo je bitno da se ne skupljate na većim skupovima, kako bi se što prije virus suzbio.

Preporučeno