Opojan miris najpopularnijeg napitka na svijetu je najbolji način da se započne dan, ili možda ipak nisu. Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, zatim kupatilo i jutarnja higijena, a onda ispijanje prve jutarnje kafe, a onda tek dan zapravo može da počne. Ovaj napitak s razlogom se smatra jednim najpopularnijim na svojetu, ali se mora znati vrijeme i mjeru kako bi djelovalo u našu korist. Sad se postavlja pitanje zašto kafa loše utiče na žene? Studija koja je objavljena u digitalnom izadnju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da ovaj kofeinski napitak na prazan stomak, posebice kod žena jako loše djeluje na zdravlje.

Radi biološkog ritma, nivo kortizola u tijelu najveći je ujutru kada se tek probudimo, a najniži je uveče kada idemo na počinak. “Ispijanje kafe u ranim jutarnjim satima, kada je nivo kortizola najviši , remeti hormonne u organizmu i narušava cirkaidjski ritam. Kortizol jako loše utiče na ovulaciju, kao i hormonski balans ali i na kilograme.” rekao je za portal PureWow nutricionista i doktro Karlin Rozenblum. “Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče lučenje kortizola. Iako za sada još uvijek nije objašnjeno šta se tačno događa, smatra se kako ima uticaj kafe na određene vitamine i minerale u tijelu.” zaključio je dr Rozenblum.

Stoga, sljedeći put kada budete ispijali svoju prvu jutarnju kafu i zapalili prvu kafu, prisjetite se riječi ovog doktora, i na taj način zaštitite vaše tijelo od nepotrebnog stresa. Povedite računa o vašem hormonalnom balansu, jer on pored toga šta ima veliki uticaj na naše psihičko stanje, igra veliku ulogu i u regulisanju tjelesne težine.

Preporučeno
Loading..