Osim toga što će da vam uštedi novac, isključivanje uređaja iz struje će da smanji rizik od rizika udara groma tokom grmljavinskog nevremena.

Da li ste znali da vaši kućanski aparati kada su isključeni vode tajni život?

Sada ćete pročitati i popis uređaja koji i kada su u stanju mirovanja troše električnu energiju:

-Punjač od mobitela

I nakon što se telefon napuni do kraja, mnogi punjač ostavljaju u utičnici. Tako se čini praktičnije, a i u većini slučajeva smo previše lijeni kako bi izvukli kablo iz utičnice. Trošak koji napravi punjač nije velik, ali on ipak postoji. Prema procjenama ova praksa troši od jedan do dva vata na dan.

– Digitalni TV prijemnik

Malo ljudi je svjesno rada digitalnig prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale čak i kada je televizor isključen. Dakle, od sada pa nadalje kada isključite televizor sa njim isključite i prijemnik. Dok radi bez ikakve potrebe, na dan troši dvadeset i dva vata.

– Televizor

Da li ste znali da prilikom pritiskanja tipke za isključivanje televizora ga samo stavite u stanje mirovanja. To je nažalost tako i jedini način na koji možete da ugasite televizor jeste taj da ga iskljulite iz struje. Televizor koji ne radi na dan troši dvadeset i četiri vata.

– Računari i laptopi

I kada su isključeni računari u pozadini rade. Tako da ako ne želite da vam dnevno troše 96 vati isključite ih iz struje. Kada je riječ o mikrovalnoj, DVD plajerima, radijskim budilicama oni na dan troše 108 vati. Zazo da je najbolje da ih isključite iz struje.

Preporučeno