Orhideja je jedna od najljepših sobnih biljaka.

Po pravilu kupujemo je kada je u cvatu, a vremenom cvjetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju da se pitaju da nešto rade pogrešno. U ovom članku ispričat ćemo vam zašto orhideja ne cvjeta i kako se to može da popravi.

Prosječna dužina cvijetanja orhideje je tri mjeseca. Obično cvjeta dva do tri puta godišnje. Pauza između cvjetanja može biti odložena i za par mjeseci. kako biste uživali u češćem cvjetanju ove biljke pomoći će vam ovi savjeti.

– stvorite vašoj orhideji temperaturnu razliku: stavite saksiju preko noći na neko prohladno mjesto, do 15 stepeni.
– smanjite količinu azota u prehrani, fosfor treba da ima prednost, zbog toga što on stimuliše cvjetanje.


– vlažite vazduh oko biljke
– premjetite saksiju sa orhidejom na pet dana na tamno mjesto, a kroz tri sedmice treba da pusti pupoljke, ovaj način je pogodan samo za odrasle i za zdrave biljke.
– umjesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju sa orhidejom stavi nekoliko kocki leda, tako da će ona brže da procvjeta.
– ukoliko primjetite da kod nerascvijetale orhideje aktivno rastu korijenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće nikako procvjetati, ali budite strpljivi.

Najbitnija stvar u svemu je da obezbijedite svojoj biljci odgovarajuću njegu. Ona voli dosta svjetlosti i plaši se pretjerane vlage. Za vrijeme cvijetanja se zaliva po malo, dva puta sedmično, a za vrijeme mirovanja, dovoljno je i jednom sedmično. Da vaše biljke cvjetaju dugo i bogato pripremite rastvor koji je zadužen za prehranu biljaka.

Preporučeno