Vjerujemo da vam se nekad desilo da ste pokušali da operete sve košulje, a nakon što ste iz izvadili iz mašine kragna kao i donji dio rukava i dalje su prljavi?

Ne brinite za to, riješenja postoje.

Donosimo vam par savjeta iz radnje za hemijsko čišćenje.

Pripremite sve košulje prije pranja
Koža na vratu je prirodno masnija i na ovom dijelu žlijezde lojnice jače rade. Kako biste izbjegli te masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stepeni, pa ih opet pripremite prije nego što ih bacite na pranje.

U plastičnu posudicu stavite oko tri decilitra tople vode i pun čep tečnog deterdženta za pranje veša. Izmiješajte to i uzmite četku koja je s grubljim vlaknima, malo mekše od onih sa kojima su naše bake prije prale tepihe.

Umočite u mješavinu vode i deterdženta pa lagano, ne oštećujući materijal, izribajte rukave i kragnu. Nakon toga ih stavite u mašinu, a masnoći i prljavštini poslije toga više neće biti ni traga.

Evo i savjet kako da spasite perjanu jaknu ukoliko izgubi punoću
Oprali ste svoju najdražu pernatu jaknu i perje se poslije sušenja sklupčalo u grudivce, i jakna je skroz izgubila svoju punoću? Nemojte brinuti za to. Svaku grudvicu ručno razbijte, gurajte prstima perje u svakom smjeru, pa ga rasporedite po dijelovima jakne. Dok to radite zamislite da razdvajate loptice vate.

Ako imate mašinu za sušenje veša jaknu stavite unutra kako bi dobili svoj prvobitni oblik. Pripazite da u mašinu za sušenje stavljate već suhu jaknu i ne držite je unutra duže od deset minuta.

Preporučeno