Ma koliko bilo rasprostranjeno shvatanje da dlake imaju samo muškarci, jasna je činjenica da ih na bradi imaju i žene.

Sve žene imaju dlake na tijelu i na licu, ali su one obično jako tanke i svjetle su boje, pa se teže primjećuju. Problem obično imaju tamnije za razliku od onih sa svjetlijim prigmentom ili sa plavom kosom.

Dlakavost se kod žena javlja u starosti zbog hormonske neravnoteže, a može biti indikacija da se nešto obzbiljno dešava u vašem organizmu i posljedica nekog zdravstvenog problema. Pretjerana ili neželjena maljavost na ženskom tijeli i licu se zove hirzutizam. Ona može da bude posljedica mnogo stvari.

Godine
Ukoliko doživite poznu starost, dočekate osamdeseti ili 90. rođendan, onda rizikujete da počne da vam raste brada kao kod muškaraca. Neke žene mogu da razviju dlake na licu mnogo radnije u toku menopauze zbog toga što proizvode manje estrogena.

Geni
Provjerite kakve su to žene u vašoj porodici. Ukoliko su one dobile par žbunova, velika je vjerovatnoća da ista sudbina pogodi i vas u određenim godinama.

Hormonski poremećaj
Hormoni su uzrok velikog broja problema, a rast dlaka po licu može da bude jedan od njih. Posebno ukoliko ste trudni, kada vaši hormoni rade pojačano, nemojte da vas zabrine ukoliko primjetite višak dlaka na svom licu. To je samo privremena pojava.

Policistični jajnici
Ovo je razumno uobičajeno stanje koje utiče na način kako rade ženski jajnici. Postoje tri glavna simptoma to su nepravilni periodi, višak muških hormona i policistični jajnici. Ukoliko ste zabrinuti zbog ovoga, trebalo bi da odete i da razgovarate sa svojim ljekarom.

Preporučeno