Plijesni imaju veliki i taksonomski različit broj vrsta gljiva u kojima rast hifa rezultira obezbojenjem i nejasnim izgledom, posebno na hrani. [3] Mreža ovih cevastih grananja hipa, nazvana micelij, smatra se jednim organizmom. Hife su uglavnom transparentne, tako da se micelij pojavljuje kao vrlo fini, pahuljasti bijeli konac preko površine. Poprečni zidovi (septa) mogu sadržati povezane odjeljke duž hifa, od kojih svaka sadrži jedno ili više genetički identičnih jezgara. Prašina tekstura mnogih plijesni je uzrokovana obilnom proizvodnjom aseksualnih spora (konidija) koje nastaju diferencijacijom na krajevima hifa. Oblik formiranja i oblik ovih spora se tradicionalno koristi za klasifikaciju kalupa.  Mnoge od ovih spora su obojene, što čini gljivu mnogo očiglednijem ljudskom oku u ovoj fazi svog životnog ciklusa.

Plijesni se smatraju mikroorganizmima i ne formiraju specifičnu taksonomsku ili filogenetsku grupu, ali se mogu naći u divizijama Zygomycota i Ascomycota. U prošlosti je većina plijesni svrstana u Deuteromycota.

Plijesni uzrokuju biorazgradnju prirodnih materijala, koji mogu biti neželjeni kada dođe do kvarenja hrane ili oštećenja imovine. Oni takođe igraju važnu ulogu u biotehnologiji i nauci o hrani u proizvodnji raznih namirnica, pića, antibiotika, farmaceutskih proizvoda i enzima. Neke bolesti životinja i ljudi mogu biti uzrokovane određenim plijesnima: bolest može biti posljedica alergijske osjetljivosti na spore plijesni, od rasta patogenih plijesni u tijelu, ili od učinaka progutanih ili udahnutih toksičnih spojeva (mikotoksina) koje proizvode plijesni.

DOMAĆI POZNA TRI IM PROBLEMA PREDSTAVNIKA SVE ČIŠĆENJE KUPATILA, ČAK I KADA USKORO SA OPASNIM KUPOVINOM.

Iako se preporuča kupanje u običnom kupatilu, pored toga, stvara se buzz.

Ipak, postoji veliko prirodno rješenje za njegovo uklanjanje, to je odličan saveznik u ovoj borbi, koja je ulje kamenice.

Samo pomiješajte 10 mililitara ovog ulja sa pola litre vode, a onda ćete biti genije da biste dobili naše drage.
“Umešajte ulje i vodu u plastičnu bocu sa sprejom, a zatim ispljunite sve kritične delove kupke i pustite da” stoji “pola sata.

Nadamo se da ćemo vam pomoći sa ovim genijalnim trikom i više nećete imati problema

Buffalo ili pljesnivo ime je za mikroskopske vrste gljiva, napravljene od grube hifa. Oni odrastaju u svojim supstratima (hleb, na primer) gde probavljaju enzime. Izlučeni enzimi se hrane hranom od gljiva, koju mladoženja jednostavno apsorbuje. Crna, zelena ili žuta boja ovih pupova potiče iz spora.

Pored probavnih enzima, crvi su poznati i važni za izlučivanje antibiotika. Neki pupoljci se koriste u prehrambenoj industriji.

Buj se gradi na vlažnom, toplom zraku, posebno tamo gdje ima puno hrane. Jedan se hrani sa biljnom i životinjskom tvari, druga je parazit, tj. Živi od živih bića.

Preporučeno
Loading..