Bez ikakve sumnje je da su jaja u svakom slučaju jedna od najbitnijih namirnica u našoj ishrani, pa je tako od velike koristi da znate kako da prepoznate da li je neko jaje zdravo, kvalitetno, ili biste ga ipak trebali baciti. Mnogi ljudi ne znaju napraviti razliku između onih jaja koja su organski uzgojena, pa tako kupuju nešto što nema apsolutno nikakve koristi za njih, nego im samo još više može da naškodi.

Zapravo je razliku posve jednostavno napraviti, trebate imati na umu da je jaje zdravije što mu je žumance tamnije, to jest, kada ono ide prema tamno narandžastom boji, vi možete da budete zadovoljni kvalitetom tog jajeta. Ono koje imaju svijetlo žutu boju žumanceta je uglavnom poteklo od kokoške koja raste u fabrici, bez sunčeve svjetlosti, ni prozora, te ćete takva jaja uglavnom naći u supermarketima.

Zdravija jaja su uglavnom teža i žumance je uvijek deblje u odnosu na ona fabrički proizvedena, kako su domaća uvijek punija raznim hranjivim sastojcima koji su našem tijelu prijeko potrebni. Isto tako, zdravija jaja će uvijek imati jaču i deblju ljusku, ali ipak, malo je teže ocijeniti ljusku samo na osnovu pogleda.

Kako god, za testiranje mjesta gdje kupujete svoja jaja, dovoljno je samo da se držite ovih prethodno navedenih stavki i možete biti sigurni da ćete nuditi samo ono najbolje za sebe, ali i za svoju porodicu. Ako vi imate neku metodu koju nismo naveli u našem današnjem članku, podijelite je sa našim čitateljima u komentarima ispod objave.

Preporučeno
Loading..