Kıvanç Tatlıtuğ je turski glumac, model i bivši košarkaš. Jedan je od najboljih glumaca u Turskoj i dobitnik je mnogih nagrada, uključujući tri nagrade Zlatni leptir i Yeşilçam kino nagradu.  Tatlitu je osvojio bestseler Turske i najbolji model svijeta 2002. godine.  Tatlıtu itself se etablirao kao vodeći glumac Turske sa ulogama u nekoliko veoma uspješnih televizijskih serija, uključujući Menekşe ile Halil (2007-2008), Aşk-ı Memnu (2008-2010), Kuzey Güney (2011-2013) i Cesur ve Güzel (2016-2017), što mu je donijelo priznanje kritike i međunarodno priznanje.  Pored toga, Tatlıtuğ je također privukao pohvale od međunarodnih direktora kao što je James Cameron.

Tatlitu je rođen 27. oktobra 1983. u Adani, Erdemu i Nurtenu Tatlituu.  Rekao je da je rođen i odrastao u Adani i da njegova porodica ima pekarske poslove u gradu više od stotinu godina.  Studirao je u privatnoj srednjoj školi Yenice ğağ, gdje se istakao u košarci. Zbog bolesti njegovog oca, porodica se preselila u Istanbul da bi njegov otac mogao dobiti odgovarajući tretman.

U Istanbulu se pridružio klubovima Beşiktaş, Fenerbahçe, Ülkserspor, “Fiskobirlik”, “Güney Sanayi”, “ukurova Kulübü”, “Devlet Su İşleri” i “Tarsus Amerikan Kulübü” kao profesionalni košarkaš U18. Zbog dislocirane noge, napustio je košarku. Diplomirao je na Univerzitetu Kultur u Istanbulu 2013. godine.  On se oženio stilistom Başakom Dizerom 19. februara 2016. godine u turskoj ambasadi u Parizu. Skulptura buma je u Madame Tussauds Istanbulu.

Kıvanç je bio domaćin nekih natjecanja i predstava. Nastupali su u Gümüşu kao lik Mehmet Şadoğlu. Glumio je u komediji Amerikanci na Crnom moru, koju je režirao Kartal Tibet. Glumio je iu drugim emisijama kao što je Menekşe ile Halil, gdje je svirao uz Sedef Avcı. U seriji Aşk-ı Memnu, Kıvanç je imao glavnu ulogu sa Beren Saat. On je dao Kenov glas za tursku verziju Toy Story 3.

Preporučeno
Loading..