Jedan od najpoznatijih feng šui isjcjelitelja negativne energije u domu su bujne, zelene biljke koje će donijeti ne samo pozitivne vibracije nego i veliko bogastvo.

Japansko drvo, parac, krasula, dolar drvo, sve su ovo nazivi za biljku Crassula ovate. Drvo novca potiče iz oblasti Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjećaju na kovanicu novca.

Kako se održava ova biljka?
Ova sukuletna biljka u svojim mesnatim listovima drži vodu, pa je u toku cijelog hladnog perioda dovoljno da je zalijete samo dva puta. Cvjeta u toku zime pa ju je potrebno držati unutra sve do mjeseca aprila, ali ne na temperaturi manjoj od jednog stepena. Ova biljka voli svjetlost, ali ne voli direktno sunce.

Zemlja u koju se sadi japansko drvo treba da sadrži 40 posto pjeska, 20 posto šumskog humusa i 20 posto zemlje za cvijeće, a ostatak treba da bude sitni šljunak ili lomljena cigla.

Gdje držati japansko drvo novca?
Prema pravilima feng shuia drvo novca treba da se deži sa desne strane ulaznih vrata zbog toga što ćete na ovaj način privući energiju novca.

Čak i ako ne vjerujete u sve te istočnjačke mudrosti, okružite se biljkama zbog toga što one šire pozitivne vibracije i sigurno vam ne mogu da štete.

I ako ne vjerujete u priču da ova biljka donosi novac, biljka je veoma lijepa i izgleda na policama i nekako daje lijep izgled prostoriji, a i zahvalni su, ne trebaju neku posebnu njegu.

Preporučeno