– Ono što doktori konstantno podcrtavaju jeste da uvijek morate prepoznati neke simptome koje odašilje vaše tijelo. Jednostavno, kada se vaše tijelo više ne može boriti sa nekim virusom, onda se prvo sve pokazuje na koži, očima, glavi i drugim dijelovima tijela….

Sposobnost prepoznavanja početnih znakova raka ključna je za učinkovito liječenje bolesti. Od vitalne je važnosti ostati na oprezu zbog bilo kakvih promjena u tijelu koje bi potencijalno mogle značiti prisutnost raka. Obratite pažnju na ove rane znakove koji zahtijevaju vašu posebnu pozornost: Kada tijelo identificira rak kao vanjsku opasnost, imunološki sustav reagira, što rezultira promjenama na koži, poput svrbeža, crvenila i promjena boje.

Promjene u uzorcima mokrenja, uključujući varijacije u boji, mirisu ili prisutnosti krvi, mogu ukazivati ​​na prisutnost raka. Kada se nekome dijagnosticira rak grkljana, važno je napomenuti da se promjene u glasu, kao što su promjene u tonu i visini, trebaju smatrati mogućim znakovima upozorenja. Kada rane pokazuju neuobičajeno dugotrajan proces zacjeljivanja, to potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost raka, jer tijelo daje prednost borbi protiv ove bolesti.

Neumorni kašalj može biti simptom raka grla, pluća ili želuca. Neophodno je odmah potražiti liječnički savjet od zdravstvenog radnika. Ako osjetite bilo kakvo abnormalno krvarenje, osobito izvan redovnog menstrualnog ciklusa, ključno je potražiti liječničku pomoć radi daljnjeg pregleda. Prisutnost bijelih izbočina u ustima ili na jeziku potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost oralnog raka. Ako primijetite bilo koju od ovih promjena, važno je da se bez odlaganja obratite svom liječniku. Otkrivanje abnormalnosti u tijelu, kao što su neobične kvržice ispod kože, može se olakšati rutinskim pregledima tijela.

Osim toga, trajne promjene u stolici, uključujući, ali ne ograničavajući se na krv, bol i promjenu boje, mogu poslužiti kao potencijalni pokazatelji raka debelog crijeva. Ako osjetite gubitak apetita ili imate poteškoća s gutanjem, to bi mogao biti pokazatelj probavnih problema povezanih s rakom. Ključno je rano prepoznati ove znakove kako bi se osiguralo brzo otkrivanje i liječenje bolesti.

Nemojte zanemariti ove simptome i redovito se savjetujte sa svojim liječnikom. Prisutnost raka u vašem tijelu ima potencijal utjecati na vas na različite načine. Rak ima sposobnost da: Pritiskom na susjedno tkivo može uzrokovati bol ili ometati ključnu tjelesnu funkciju. Tijelo može proizvoditi tvari koje ometaju funkcioniranje drugih organa, što je poznato kao paraneoplastični sindrom. U slučaju da se tumor nalazi u neposrednoj blizini mokraćnog mjehura, koji je odgovoran za skladištenje urina, može ometati proces mokrenja. Slično tome, prisutnost raka u kostima rezultira bolovima u kostima.

U početnim fazama, prisutnost raka ostaje asimptomatska jer se manifestira kao mala skupina stanica. Mjesto raka će odrediti specifične simptome koje osjećate dok on nastavlja rasti. Određene vrste raka mogu se manifestirati simptomima u udaljenim dijelovima tijela koji nisu u neposrednoj blizini mjesta raka. Manifestacija simptoma razlikuje se ovisno o specifičnoj vrsti raka. U određenim slučajevima simptomi možda neće postati vidljivi sve dok rak ne dosegne uznapredovali stadij i značajno naraste u veličini. S druge strane, postoje slučajevi kada se simptomi rano očituju.

Uobičajeni simptomi povezani s rakom uključuju: Bol U početku većina slučajeva raka ne uzrokuje bol. Kako rak napreduje, mogli biste osjetiti blagu nelagodu. Kako rak napreduje, bol se pojačava. Jaka bol nije karakteristika svih vrsta raka. Ovisno o mjestu raka, krvarenje i krvni ugrušci mogu biti uzrokovani unutar tijela. Prisutnost raka u probavnom traktu može rezultirati pojavom krvi u stolici. Prisutnost krvi u urinu može se pripisati raku koji zahvaća mokraćni trakt. Iskašljavanje krvi može biti simptom raka pluća.

Prisutnost raka u neposrednoj blizini glavne arterije može rezultirati razvojem ozbiljnog arterijskog krvarenja zbog stvaranja rupe u arteriji. Kada se rak infiltrira u koštanu srž, koja je odgovorna za proizvodnju krvnih stanica, može poremetiti proizvodnju stanica koje stvaraju krvne ugruške. Pojava ozbiljnog krvarenja u uznapredovalim stadijima raka može biti fatalna i dovesti do smrti. Prisutnost raznih oblika raka može povećati vjerojatnost razvoja krvnih ugrušaka u venama nogu. Povremeno se ti krvni ugrušci odvoje i migriraju u pluća, ometajući protok krvi.

  • To može dovesti do ozbiljnih respiratornih problema, au nekim slučajevima čak i do smrti. Gubitak težine i osjećaj slabosti može rezultirati značajnim gubitkom težine i primjetnim mršavljenjem tijela. Konzumacija hrane može uzrokovati osjećaj bolesti ili poteškoće s gutanjem. Kako rak napreduje, osobe s anemijom mogu doživjeti pojačan osjećaj slabosti i slabosti umor.

Preporučeno