– Za danas smo vam spremili dvije super zanimljive teme. Prva je povezana sa maturskim proslavama koje su se nedavno završile diljem regije. Kraj školske godine za neke učenike predstavlja put prema naprijed, te počinjanje novog životnog razdoblja….

BONUS:

I muškarci i žene mogu biti pogođeni HPV-om (humani papiloma virus), vrlo raširenim spolno prenosivim virusom koji može utjecati na genitalne i analne regije. Postoji više od 40 različitih tipova spolno prenosivih HPV-a, a svaki se razlikuje po razini rizika koju predstavlja. HPV se može kategorizirati u dva primarna tipa. Genitalne bradavice, obično bezbolne, mogu biti uzrokovane niskorizičnim HPV-om.

Osim toga, ovaj tip HPV-a može rezultirati nekancerogenim promjenama u sluznici vrata maternice. Abnormalne transformacije stanica u cerviksu, poznate kao CIN, mogu biti posljedica visokorizične infekcije HPV-om, što potencijalno može dovesti do raka vrata maternice. Ključno je razumjeti da se sojevi HPV-a odgovorni za genitalne bradavice razlikuju od onih koji mogu uzrokovati rak. Prijenos HPV-a događa se spolnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je napomenuti da čak i bez vidljivih simptoma, zaražena osoba može prenijeti virus svom partneru.

Međutim, ključno je razumjeti da se HPV ne može prenijeti aktivnostima kao što su korištenje toaletnog papira, ljubljenje, držanje za ruke ili zbog loše osobne higijene. Većina osoba zaraženih HPV-om ne osjeća nikakve simptome, zbog čega infekcija često ostaje neotkrivena. Žene se redovito podvrgavaju HPV testiranju kao dijelu Papa testa, dok se kod muškaraca infekcija obično ne identificira dok se ne pojave vidljive promjene. Za zaštitu od HPV-a preporučljivo je ograničiti seksualne partnere i koristiti kondome. Iako kondomi mogu smanjiti vjerojatnost zaraze, nisu sigurni jer ne pružaju potpunu zaštitu od svih područja osjetljivih na virus.

  • Kako bi se smanjile šanse za razvoj raka grlića maternice i genitalnih bradavica, savjetuje se da djevojke prime HPV cjepivo prije upuštanja u seksualnu aktivnost. Cjepivo je najučinkovitije kada se primijeni prije bilo kakvog izlaganja HPV-u. Redovito praćenje zdravstvenog stanja žena ključno je za pravovremeno prepoznavanje promjena povezanih s HPV-om i provođenje odgovarajućih mjera liječenja.

Dodatni tekst:

Privatni život glumice Dubravke Mijatović tema je o kojoj se rijetko govori, iako je javnosti poznato da se u prošlosti dvaput udavala. Trenutno je glumica ponosna majka dviju kćeri.

Prvu kći Ivu rodila je iz veze s kolegom Goranom Radakovićem, a drugu kćer Saru dobio je pokojni glumac i pjevač Marinko Madžgalje. Priča o ljubavi isprepletena sa zagonetnim Goranom. Putevi Dubravke i Gorana isprepleli su se tijekom snimanja filma “Tri palme za dvije bojovnice i ribu” 1998. godine. Dvije godine kasnije izmijenili su zavjete i na svijet poželjeli kćerkicu Ivu.

Nažalost, njihova bračna sreća bila je kratkog vijeka, što je dovelo do njihovog rastanka. Unatoč tome, zadržali su prijateljski odnos zbog kćeri. Idući dalje, i Dubravka i Goran ponovno su pronašli ljubav i sklopili nove brakove. Goran je u drugom braku dobio sina Mihajla, dok je Dubravka prije nego što se vjenčala upustila u vezu s Marinkom. Prema Goranovim riječima, Duda je izvrsna majka, a ja se trudim biti i hvalevrijedan otac.

Oboje zajedno odgajaju drugu kćer Ivu. Toliko je Goranova izjava. Dvije osobe koje se zovu Marinko Madžgalj i Dubravka Mijatović. Putevi su im se ukrstili 2007. godine, a ljubavna priča trajala je sve do 2014. U sedmogodišnjoj zajednici Dubravka i Marinko dobili su dragocjenu kćerkicu Saru. U početku su tajili svoju vezu, odlučivši svoju vezu zadržati skrivenom od znatiželjnih očiju. Bilo je to na glamuroznom koktelu, održanom u povodu snimanja slavnog filma “Na lijepom plavom Dunavu”, gdje se dogodio njihov sudbonosni susret.

Marinko je otvoreno priznao svoju zarobljenost Dubravkom, a dobar dio svoje romanse skrivali su od svijeta zbog negodovanja obitelji koja je Dubravka bila desetljeće starija od njega. Nakon što je prošlo osamnaest mjeseci, svoju su obvezu zapečatili na tajnoj ceremoniji vjenčanja. Suočen s dijagnozom raka gušterače, glumac je isprva oklijevao otkriti tu vijest, no to je na nju snažno utjecalo. Ostala je uz njega sve do njegove smrti i redovito posjećivala bolnicu. Nažalost, njegov život tragično je prekinut u 38. godini života.

 

JJ

Preporučeno