Danas izbor imena predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogim roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz celi život i u isto vreme izdvajati ga od drugih. Ova tri popularna imena se smatraju velikim trendom u Srbiji.

Kada su u pitanju trendovi oni se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja. Pored pojedinih roditelja kooja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vrmeena u Srbiji sve češće deca dobijaju imena arapskog porekla. Tako vam mi u nastavku ovog članka otrkivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja.

Sara, ime koje je izvedeno od reči sari a znači kneginja, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Također, ono je u raznim varijantima jako popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji ime Saraj eu poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama. Mnogi su imali bake koje su se zvale Sara i po njima daju ime svojim ćerkma, a možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

Ema je skraćena varijanta više imena, pa tako samim time ima i više značenja. U Srbiji je to skraććeno od imena Emilija, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči ermen, što ima značenje celi i univerzalan. Ovo ime je jako lepo za vaše dete. Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanja, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evropea posebno u Nemačkoj. Poznajete li vi neku Saru, Emu ili Hanu? Da li vam se dopadaju ova popularna imena? Pišite nam u komentarima!

Preporučeno