Kada je u pitanju kiseli kupus to je tradicionalna zimska salta na trpezi u celoj našoj regiji i namirnica od koje se spremaju nadeliko čuvena zimska jela, kao što su podvarak, bez mesa i sa mesom, i najpopularnije jelo u zimskom periodu, jeste sarma. Upravo zbog ovakvig jela svako domaćinstvo, koje drži do sebe, je veoma važno da imaju kiselog kupusa tokom cele godine.

Također, mnogi na krjau zime znaju da stavljaju i u hladnjak da zamrznu, i to ne zbog toga da ne bace, već zato jer je mnogima sarma od kiselog kupusa omiljeno jelo. Postoji veliki broj načina stavljana kupusa u burad, a svima je zajedničko da se kupus reda, zatim soli i dodaje voda. Ali, početnici moraju da znaju da se količina soli ne veže za količinu kupusa u buradi, već za količinu vode koja se sipa preko kupusa.

Mi vam donosimo jedan od najprostijih recepata: Kilogram soli na 30 kilograma kupusa, a prema ovom receptu se tradicionalno kiseli u pirtoskom kraju, a osim kupusa vam je potrebno kilogram soli na 30 kilograma kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 litara. Priprema se sastoji od sledećih koraka: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i redati u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polivine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Posle toga potrebno je naliti vode dva prsta iznad kupusa, pa staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač,. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu sa puno vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. so će se vremenom polako početi da otapa, i padati dodna kace, tako da nije potrebno pretakanje rasola. Nakon toga treba zatvoriti bure i s vremenom proveravati količinu vode pa dodavati vodu prema potrebi da glavice kupusa be budu iznad vode. Pritom ispirati kamen, a ako slučajno koristite teglu, obavezno je oprati i spolja.

Preporučeno