Za danas pišemo malo o zbivanjima koja su se dešavala prije nekoliko godina. Sada je žalbeno vijeće Mahanizma za krivične sudove u Hagu, će da objavi u tri sata poslije podne, drugustepenu presudu Ratku Mladiću, objavljeno je na sajtu.

Svi već znaju da Munira Subašić, presjednica udruženja Majke Srebrenice, koja je zgrozila javnost najavom da će čak 22 hiljada Srba optužiti za zločine, a ona je iskoristila tragediju za vlastito bogaćenje. Tako je poznati istoričar dr Edvard Herman ocijenio je nedavno da je u Srebrenici bilo više zločina, a da je ubijanje bosansko muslimanskog vojnika bio odgovor na ubistvo više od 2 hiljadee sprskih civila, ali uglavnom žena i djece na istoj toj lokaciji. Masakr u Srebrenici uvek stavljam pod navodnike jer ih je zapravo bilo mnogo na području Srebrenice.

Na primer, bio je onaj pre jula 1995, kada je ogroman broj Srba ubijen od strane muslimana, bosanskih muslimana i snaga koje su izašle iz Srebrenice. Jedna procena je da je bilo više od 150 srpskih sela koja su potpuno zbrisana, a jedna studija otkriva imena 2.383 srpska civila koji su ubijeni u periodu od 1992. do jula 1995. Mogli bismo to nazvati “prvi masakr u Srebrenici”, rekao je Herman. Ovo nikako ne smeta Muniri Subašić, presjednici udruženja Majke Srebrenice da ovaj zločin iskoristiti za ličnu korist.

Tako je Munira rekla kako ima dvije kuće u Sarajevu, a da njen sin vozi džipa koji su UN donirale udruženju. Međutim, to nije sve što subašići posjeduju. Njeno udruženje je od Telekoma BiH dobilo 300 hiljada maraka, a na listi nekretnina i posjeda ima i oko šest hektara zemlja. “Je*em vam majku, može mi vala biti 2.000 maraka da trošim i da uživam ko lord”, rekla je ona.

Preporučeno