– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o današnjoj hrani, koja je najpopularnija za konzumaciju. Za jako veliki procenat njih se vjeruje i zna da nisu toliko zdrave, ali se opet jedu. To je tako jednostavno u ljudskoj psihi….

Postoje određene vrste hrane koje ne samo da imaju štetan učinak na zdravlje crijeva, već također doprinose sporijem metabolizmu, pogoršavajući debljanje. Abby Grim, američka dijetetičarka i nutricionistica, identificirala je dvije namirnice koje se obično doživljavaju kao zdrave, a zapravo štete crijevima. Žitarice za doručak koje su prožete sintetičkim zaslađivačima. Dodavanje umjetnih sladila hrani, uobičajena praksa za poboljšanje okusa, ima potencijal poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i negativno utjecati na zdravlje crijeva.

Štoviše, prema nutricionistu, konzumacija umjetnih zaslađivača može poremetiti urođenu sposobnost tijela da regulira apetit, potencijalno dovodeći do veće potrošnje kalorija i kasnijeg debljanja. Prema nutricionistici, žitaricama ne samo da nedostaju vlakna i esencijalne hranjive tvari, već često sadrže i sastojke poput šećera, šećernog alkohola i umjetnih sladila koji mogu negativno utjecati na rad crijeva. Prisutnost šećernih alkohola može dovesti do nadutosti, grčeva u želucu i neravnoteže u crijevnom mikrobiomu.

Jogurti s voćem Prisutnost šećera u jogurtima može imati negativne posljedice na probavni sustav, što rezultira nadutošću i probavnim smetnjama. Pretjerana konzumacija šećera može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što u konačnici uzrokuje upalu. Liječnica ističe da značajan broj jogurta sadrži preveliku količinu dodanog šećera, koja premašuje preporučenu dnevnu granicu. Ovaj višak šećera potiče razmnožavanje štetnih bakterija u crijevima, što dovodi do upale, nadutosti i probavnih problema.

Osim toga, određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače, za koje istraživanja pokazuju da mogu poremetiti ravnotežu crijevne mikroflore i potencijalno pridonijeti debljanju. Samo kratko, članak je objavljen 8. srpnja 2024. u 16:52. Kako biste održali zdravu prehranu, nutricionisti preporučuju izbjegavanje kupovnih obroka kao što su mesni proizvodi, pretpakirana ili gotova jela, grickalice, poslastice sa šećerom, slana i slatka peciva i razni namazi. Tipično, ova vrsta kuhinje ima kompaktnu veličinu, a istovremeno ima visok sadržaj kalorija, što rezultira brzim povratkom napadaja gladi.

Pretjerani unos šećera izaziva porast razine inzulina, pojačava želju za hranom, a štetne masti koje se nalaze u tim jelima predstavljaju dugoročne zdravstvene rizike. Slavica Stojanović ističe važnost vlastitog pripremanja obroka i konzumiranja nutritivno vrijedne hrane za postizanje boljeg izgleda i zdravijeg tijela, navodeći konkretne primjere značajnih rezultata i napretka na svom Instagramu. Postoji nekoliko lako dostupnih izvora proteina koji se mogu uključiti u prehranu, poput nemasne mljevene govedine, bijelog pilećeg mesa, oslića, jaja, tune i nemasnog grčkog jogurta.

  • Osim toga, postoje brojni iznimni izvori hranjivih masnoća, uključujući avokado, razne orašaste plodove poput badema, indijskih oraščića i lješnjaka, maslinovo ulje, tamnu čokoladu, sjemenke bundeve, kao i lanene i chia sjemenke. Kad je riječ o opskrbi ugljikohidratima, svakako uključite rižu (i cjelovite i bijele sorte), kvinoju, leću, grah, grašak, razno voće (kao što su jabuke, banane, lubenice i bobičasto voće), asortiman povrća (poput brokule, prokulice, mrkve, cvjetače i paprike), a ne zaboravite ni na datulje! Slavica Stojanović zaključuje ističući važnost temeljite kupovine namirnica. Kako biste pojednostavili svoje iskustvo kupnje, preporučljivo je izraditi personalizirani popis artikala za kupnju.

Ključno je strogo se pridržavati ovog popisa i suzdržati se od dodavanja dodatnih namirnica. Nadalje, preporuča se u shopping krenuti punog želuca. Ova mjera opreza je ključna jer vas glad može navesti da se prepustite određenim željama, poput slatkiša, koji bi na kraju mogli pronaći put do vaše kuhinje, a potom i do vašeg želuca.

Preporučeno