Cijelu Srbiju je jučer potresla vijest, da je jedan mali dječak od 14 godina preminuo nakon što ga je udario grom, dok je čuvao ovce na livadi. Odmah su roditelji stigli na lice mjesta, gdje je mali dječak bio, a tamo su našli svoje dijete kako leži bez svijesti, dok je stigla hitna pomoć, dijete je na veliku žalost već bilo mrtvo.

Svi trebaju da budu svjesni da su ovi mjeseci juni i juli uvijek ispunjeni sa kišom, koja gotovo pa uvijek bude ispračena sa velikom grmljavinom, a većina se ljudi upravo nje i boji. Bitno je da se informišete na vrijeme i da sazante kako se zaštititi od grmljavine, da se slučajno ne bi doveli u poziciju i sudbinu koju je doživeo ovaj mali dječak koji je imao samo 14 godine.

Priroda je jako velika i snažna, i mora se shvatiti ozbiljno a da li biste nam vjerovali kada vam kažemo da je snafa jednog groma između 50 i 500 miliona volti, a da je najviša snaga jednog groma prelazi 100 hilajda ampera. Temperatura munje zna da dosegne temperaturu od 30.000 stepeni, a to je tri puta više od temperature na površine sunca. Sigurno da niste znali, da grom vas može da pogodi čak ako se nevrijeme dešava 16 kilometara daleko od vas.

Također, ako ste kod kuće, najbolje bi bilo da ugasite sve uređaje, zatvorite prozore, a ako ste napolju, bježite od krošnji drveta kao i otvorenih prostora. Možda je ovo sada što ćemo napisati jako čudno, ali najbolje bi bilo da ste u autu, jer ste tamo najsigurniji. Ovo su 3 največ zablude o udar groma: telefon, nešto od nakita ili lančić ni u kom slučaju ne privlači udar groma. Da li vi imate kakvo iskustvo sa grmljavinom?

Preporučeno