Medicina nam je dokaz da nauka nekada ne može apsolutno sve predvidjeti. Pa tako jedan od primjera jeste i Zehra Abutalib iz Maroka. Ono što se njoj desilo jedan je od najređih slučaja u medicini. Naime u jednom seocu u blizini Casablance Zehra je počela osjećati bol u stomaku, i počela se porađati. Sam porođaj je trajao duže od dva dana, ali na kraju Zehra se još uvijek nije porodila.

Nakon 2 mukotrpna dana Zehra je premještena u Bolnicu u Casablanci gdje je trebala poroditi se pod nadzorom specijaliste. U sobi je bila sa još jednom pacijenticom koja se također porađala, i nakon što je vidjela da mlada žena umire od bolova prilikom poroda, prestrašena je pobjegla iz bolnice. Prolazili su dani i Zehra je razmišljala da se vrati u bolnicu, ali njen strah je bio jači od nje. Prošlo je veoma mnogo godina, Zehra je usvojila troje djece i dobila čak i unučad.

U njenim sedamdesetim godinama bol u stomaku se vratila i doktori nisu bili sigurni šta je uzrok tome. Prva dijagnoza je bila da je njen želudac natekao zbog raka jajnika, te je poslao na dalje analize. Ono što su doktori otkrili niko nije očekivao. U njenom želudcu pronađeno je mrtvo dijete koje se u njezinom stomaku do tada nalazilo čak 46 godina. Dijete su upješno uklonili operacijom, ali Zehra je tek tada od doktora saznala koliko ju je njen strah prije 46 godina spasio.

Da je operisana davne 1955 kada nije bilo modernih aparata za skeniranje, liječnici bi po klasičnom postupku prerezali vrpcu što bi rezultovalo u tome da bi i majka i dijete oboje iskrvarili. U historiji je zabilježeno samo 300 slučajeva ove bolesti, ali Zehra je daleko najduže držala bebu u svom želudcu.

Preporučeno
Loading..