Cesto na drustvenim mrezama imamo priliku da citamo o raznim neobicnim pricama koje su se dogodile ljudima sirom svijeta. Norveski grad Longjirben koji se inace nalazi na Svalbardu, osim sto ga svi znaju kao najsjevernije naseljenog grada na cijelom svijetu, on je poznat po jos jednoj neobicnoj osobini. Naime, u ovom gradu je, vjerovali ili ne, zabranjeno umiranje zakonom, pa tako zadnjih 69 godina ovdje niko nije umro.

Naime, cak I ako cijeli zivot provedete u ovom gradu, zakonski ste obavezni da docekate smrt negdje drugo ako se otkrije da imate neku terminalnu bolest. Za sve one koji iznenada preminu, njihova tijela hitno otpreme brodovi, te se cak ni one ne sahranjuju u ovom podrucju. Iza ovoga stoji nastojanje da se zastite drugi stanovnici, kako je 1950. godine otkriveno da se tijela sa gradskog groblja ne raspadaju, zbog temperature tla. U tom slucaju I virusi iz tog tijela mogu da prezive.

Oni se plase onog sto se dogodilo u sjevernom Sibiru, gdje je dogodila epidemija antraksa prije nekoliko godina, a uzroci zaraze bili su svi ti lesevi divljih temperatura koji su se nalazili u smrznutom tlu, a onda se naglim porastom temperature takodjer I naglo rastopilo.

Dosad je u ovom gradu umrla jedna osoba, a njih 90 je zavrsilo u bolnici. Ljudi koji su preminuli pocetkom ovog vijeka, I dalje sadrze virus spanjolske gripe, iako je posljednja osoba koja je imala tu bolest preminula 1917. godine. Sta vi mislite o ovom zakonu, da li je rije o dobroj taktici na kraju?

Preporučeno
Loading..