Za svaku majku rođenje djeteta trenutak je neviđene ljepote. Međutim, danas u Srbiji mnoge žene zbog poniženja kojima su bile izložene žele što prije zaboraviti proces porođaja i period oporavka. Prema istraživanju Centra za majke, svaka deseta žena je toliko traumatizirana iskustvom poroda u rodilištu da više nikada ne želi imati djecu. Akušersko nasilje brzo postaje tema razgovora u Srbiji. U odvojenim intervjuima za Euronews Srbija, Vesna Džamić i Vesna Peter prepričale su svoja iskustva akušerskog nasilja, jedna u rodilištu u Beogradu, druga u Pančevu. Vesna Džamić (33) iza sebe ima dvije trudnoće i dva spontana pobačaja. Prisjeća se da joj je boravak u rodilištu bio poseban izazov jer je bila prisiljena hodati hodnicima u kojima je mogla vidjeti majke s bebama, zbog čega se morala suočiti sa svojim gubitkom.

Gostujući na Euronews Srbija, Vesna je napomenula kako smatra da nije primjereno da drugi gledaju ono što ona trenutno proživljava. Naime, prisjeća se jake boli koju je osjećala i kako je molila medicinsku sestru da je odveze u rodilište. Međutim, medicinska sestra je to odbila, tvrdeći da još nije vrijeme. U slučaju da se fetus počne micati, medicinska sestra je uputila Vesnu da ga baci medicinskom lopaticom u WC i pozove je. To sjećanje Vesnu i dan danas prati. Tijekom svog teškog iskustva, Vesna je rekla osoblju da ne želi sudjelovati u gledanju preminulog djeteta. Nakon što su je doveli u rodilište, čekala je gotovo dva sata, a da je nitko od posjetitelja nije pregledao. Molila ih je da joj pomognu okupati se jer je imala nesnosne bolove, no nitko joj nije priskočio u pomoć.

Kad su članovi osoblja ipak stigli, nakratko su provjerili je li izbacila fetus i otišli. Sljedećeg jutra sestre su Vesnu otpratile u kupaonicu da se istušira, no ona se tamo onesvijestila. Sestra ju je korila kao da se namjerno onesvijestila. Teško iskustvo imala je i Vesna Peter, koja se dogodila u drugom rodilištu, pančevačkom, 2018. Vesna je rodila djevojčicu, no zahvat nije prošao glatko. Osoblje ju je tijekom porođaja ostavilo samu i tek sporadično pratilo otkucaje bebinog srca. Beba se smjestila, a Vesnu je naglo navalilo 5-6 ljudi. Na porodu su me pratila dva liječnika, jedan mi je pritiskao trbuh, a drugi je pokušavao izvaditi bebu. Nakon početka trudova, jedan od liječnika je primijetio: “Tako je debela, moj Bože.” Tražila sam epiduralnu, ali ju je anesteziolog odbio dati, navodeći razloge koje je zadržao za sebe.

Euronews Srbija bio je neuspješan u pokušajima da s Ministarstvom zdravstva i najvećim rodilištem u Srbiji razgovara o problemu akušerskog nasilja. O ovoj temi spremne su javno govoriti samo žene koje su doživjele nasilje i aktivistice koje zagovaraju promjene. Jovana Ružičić, iz Centra za mame, tvrdi da je porodničko nasilje stvar koja se tiče svih žena koje su trudne ili rodile. Unatoč desetljećima dugim naporima Centra da se stanje popravi, postignut je mali napredak. U rasponu od desetljeća, naši su napori uključivali slanje brojnih e-poruka i kucanje na bezbrojna vrata. Kao odgovor dobili smo uvjeravanja, ali najčešće su naše molbe bile ignorirane. No, kad se sve zbroji, ishod je jedva primjetan, ako se uopće ne primijeti. Problem o kojemu je riječ nije nedavni, već problem koji traje nekoliko desetljeća, kao što je primijetio govornik.

Preporučeno