– Tumor je definitivno jedna od najgorih bolesti 21 vijeka. Jednostavno, u posljednjih godinu dana, sve veći broj osoba dobija tumor, a zabrinjava i to, da sve veći procenat mladih osoba dobija ovu zlokobnu bolest….

Primitak vijesti o Vašoj teškoj bolesti i hitnosti početka liječenja nedvojbeno je pokrenuo niz potresnih otkrića. U početku vas može obuzeti nevjerica i šok, ali oni koji priberu svoju unutarnju odlučnost brzo preusmjere fokus na borbu s bolešću i razumijevanje nepoznate terminologije vezane uz postupke liječenja. Međutim, osim što se bore sa samom bolešću, pacijenti se često bore i s pogoršanom komunikacijom s osobama u svom najbližem okruženju.

Nažalost, te osobe možda nemaju potrebne vještine za učinkovit razgovor s pacijentima, pogoršavajući ionako izazovnu situaciju. Tema bolesti može izazvati nelagodu kod pojedinih osoba kojima je nametljivo kada je drugi kontinuirano iznose, dok su drugi otvoreni za dijeljenje svojih iskustava. Stoga je od iznimne važnosti iskreno se raspitati kod pogođene osobe o njihovoj spremnosti da razgovaraju o svom stanju. U slučaju da netko koga poznajete otkrije svoju dijagnozu raka, postoji nekoliko prijedloga kako na odgovarajući način reagirati.

Ako ne možete govoriti, izrazite svoju šutnju. Priznajte svoj šok i grižnju savjesti, ali izbjegavajte pretjerano pokazivanje sućuti i teatralnost. Oni koji su bolesni ne žele da se prema njima odnosi sažaljenje. Raspitajte se o njezinom emocionalnom stanju i raspitajte se muči li je razgovor o toj temi. Ako ona izrazi želju za razgovorom o bolesti, ograničite svoje upite na pregršt temeljnih pitanja, uzimajući u obzir da je vjerojatno već uputila slične upite u brojnim prilikama. Ako imate mogućnost ponuditi opipljivu pomoć, preporučljivo je da to učinite.

  • Međutim, suzdržite se od pružanja pomoći ako niste u mogućnosti to učiniti, a ako ste sposobni, zadržite dosljednu i ohrabrujuću prisutnost u svim okolnostima. Izbjegavajte izgovoriti rečenicu: “Ups, to je rezultiralo smrću moje tete (ili bilo koje druge osobe).” Suzdržite se od pitanja: “Suočavate li se sa situacijom opasnom po život? Suzdržite se od zatrpavanja pojedinca koji se ne osjeća dobro upitima o specifičnom tumoru, postupcima liječenja i pregledima u bolnici. Izbjegavajte tretirati pacijenta kao da boluje od vrlo zarazne bolesti. Ključno je prepoznati da rak nije privremena bolest. Ne hvalite sebe zbog svoje izuzetne otpornosti u ustrajavanju.

Suzdržite se od odobravanja određenih eliksira ili čudotvornih lijekova. Neka liječnik vodi sve potrebne razgovore o zdravoj prehrani; nema potrebe da inicirate predavanje na tu temu. Pred vama stoji pojedinac čija se egzistencija ljulja na rubu, čineći čin nonšalantnog odbacivanja svoje nevolje ležernim “Uvijek postoji nada” krajnje neprikladnim. Suzdržite se od upuštanja u istraživanje isključivo u svrhu stjecanja senzacionalnog materijala za kasnije širenje.

Molimo vas da se suzdržite od dijeljenja literature ili novinskih članaka koji tvrde da se rak može izliječiti isključivo snagom volje. Imperativ je da oboljeli pojedinac ne odgađa i umjesto toga odmah započne konkretne mogućnosti liječenja. Liječenje zahtijeva više od same snage volje; zahtijeva istinsku podršku i razumijevanje. Iako je važno zadržati pozitivan stav, on ne bi trebao biti prisilan ili umjetan, jer se to može lako otkriti. Kada netko otkrije da se nosi s teškom bolešću, ključno je pristupiti mu s iskrenošću, suosjećanjem i istinskom željom da mu se pomogne na način koji njemu najviše odgovara.

Čineći to, dat ćete im snagu da se suoče s preprekama pred njima i pokazati da niste samo promatrač, već odani prijatelj i saveznik. Postoje pojedinci koji se osjećaju nelagodno kada drugi misle da trebaju razgovarati o svojoj bolesti, što ih navodi da sami pokrenu tu temu. S druge strane, neki su pojedinci otvoreni za dijeljenje svojih iskustava. Kao rezultat toga, važno je prvo iskreno pitati osobu koja je bolesna o njihovoj spremnosti da razgovaraju o svom stanju.

Preporučeno