Za danas jedna jako zaanimljiva i poučna tema, koja će vas definitivno natjerati da razmišljate malo drugačije. Govorićemo o tuširanje, bez kojeg definitivno nema života u današnje vrijeme, i jako je bitno da se tuširamo bar jednom u dva dana, ako ne možemo baš svaki dan da stignemo. Održavanje higijene naših ručnika za kupanje ključno je, a način na koji to radimo može varirati. Dok neki pojedinci imaju naviku bacati ih u košaru za rublje nakon svakog tuširanja, drugi ih mogu upotrijebiti nekoliko puta prije pranja. Mislite li da je to pametna opcija?

Stručnjaci upozoravaju da bi se ručnici puni mikroba koji se brzo razmnožavaju trebali prati jednom tjedno. Mikrobiolog Jason Tetro otkriva da mikroskopska analiza ručnika pokazuje da se oni mogu reproducirati stotine tisuća, ako ne i milijune, puta u samo nekoliko dana. Ovaj eksponencijalni rast može pokrenuti lančanu reakciju neugodnog mirisa kože, pa čak i infekcije, što vam definitivno ne treba. Dok većina mikroba nije razlog za brigu, neki mogu dovesti do teških infekcija kao što je bakterija stafilokok otporna na antibiotike. Dermatologinja Kristina Kolins upozorava da prljavi ručnici mogu uzrokovati akne i folikulitis.

Prema dr. Kolinsu, naša tijela ugošćuju mikrobiom koji se sastoji od snažnih bakterija, kvasaca i gljivica. Nažalost, kada se brišemo ručnikom, te mikroorganizme, zajedno s mrtvim stanicama kože, prenosimo na tkaninu, i tamo ostaju kada se osuše. Nakon tri do četiri korištenja, dr. Kolins preporučuje pranje ručnika, posebno osobama s aknama ili ekcemima. Jastučnice, posteljinu i bilo koju drugu tkaninu koja dolazi u dodir s kožom također treba češće prati.

Konkretno, ručnici za ruke sadrže opasnije bakterije, poput Escherichie coli, pa ih treba prati svaka dva dana. Uobičajena pogreška u pranju ručnika je korištenje previše deterdženta, što može dovesti do nakupljanja taloga i kiselog, pljesnivog mirisa, tako da treba biti jako oprezan i u tom segmentu. Ako se ručnik ne osuši kako treba zbog ostataka sapuna, stvara se pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. Stručnjaci kažu da će za ručnike biti dovoljne samo dvije žlice deterdženta. Kako biste sačuvali mekoću ručnika, najbolje je izbjegavati omekšivače i sušila za rublje. Ako želite ugodan miris, razmislite o korištenju kuglice za sušenje vune s jednom kapi eteričnog ulja.

Preporučeno