Da li sjećate se trika koji je prošle godine zapalio interneta? Radi se o receptu za serviranje lubenice po kojem se podrazumijeva da je malo začinite sa malo soli.

Jedna poslastičarka Nikol Veston iz Los Anđelesa tvrdi da su so i omiljeno ljetno voće zaista dobitna kombinacija, iako je sama pomisao na ovo malo čudna. “Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put imala posoljenu krišku lubenice u rukama. U to vreme moj prijatelj je insistirao da moram da probam, tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam i bio je u pravu – zaista je bolja posoljena.”, napisala je ona. Također, stručnjaci tvrde da je umjereno posoljena lubenica sjajna i idealna stvar, i da nema razloga da ovo ne probate.

Ako niste znali, so daje intezivniji ukus lubenici, jer kreira slano slatki kontrast, a omogućavajući da slatkoća dođe do izražaja, a ujdeno podstiče proizvodnju pljuvačke, a što ovo voće opet čini sočnijim. Ali, ipak budite obzrivi, jer previše soli neće dati dobar efekat. Dovoljno je samo prstohvat soli da rasporedite ravno mjerno po krišci lubenice koju planirate da u slast pojedete. Samo se sjetite koliko je u posljednjih godina salata od lubenice sa feta sirom bila popularna, pa vam je ta kombinacija možda ipak neće djelovati toliko odbojno kada čujete.

Također, lubenica kao voće nije jedina koja se dobro slaže sa soli i slanim stvarima, opšte je poznato da se dinja u kombinaciji sa pršutom ili suha šljiva smatra pravim specijalitetom kuhinje. Šta vi mislite o ovoj kombinaciji, da li biste ovo nekad probali?

Preporučeno