Vjerujemo da svi uvijek kada su u kupovini zanemare jednu voćku a to je naravno kruška. Ona je najbolja namirnica za pankreas, a koju smo skroz zaboravili. Preopterećen pankreas je najbolje se umiri sa kruškkom. Ovo je i rajsko voće za jetru jer podupire proces čišćenja.

Također, pupla kruške je bogata i minisealim u tragovima i aminokiselinama koje se vežu za otrove u tijelu i izbacuju ih iz organizma. Kruška je voće koje stabiluzuje nivu šećera u krvi i velika je pomoć u mršavljenju. Samo jedna kruška srednje veličine ima oko 90 kalorija, sadrži vitamin C i flavonoide te je dobar izvor bakra, koji nas štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Također, kora kruške je boagata vlaknima koja snižavaju loš LDL holesterol i eliminiše sluz iz vašeg tijela. OVo je voće idealno za oporavak nakon neke operacije ili ako ste imali trovanje kao i kod osoba koje su na posebnim dijetama. Najbolje je jesti kruše između obroka i ručka ili kasno popodne jer se manjuju poriv za slatkim i za prejedanjem. Ono što je bitno jeste da se spomene da je ona među voćem jedina sa najmanje alergena.

KRuške možete pronaći tokom cijele godine u prodavnicama, ali se većina sorti bere u ljeto ili u jedesn pa je to najbolje vrijeme za njhovu konzumaciju. Ako je kruška mekana na dodir, znači da je zrela, a kora treba biti glatka i bez crni mrlja, a peteljka je tvrda, zelena i još je uvijek jako vezana uz voćku. KAd je zrela ona lakše vari i ima više laksativa a to sve zahvaljujući većem udjelu sorbitola, alkohola.

Preporučeno