Sa obzirom na vrijeme od početka novembra mnogi meteorolozi previđaju veoma blagu zimu, sa obzirom da je novembar obično veoma dobar predznak toga kakva će zima biti. Temperature do sada su mnogo više nego u posljednjih nekoliko godina, a svjetske klimatske promjene se itekako osjete i na našem području. Oni stariji navikli su na bijele zime sa puno snijega, a evo šta nam meteorolozi kažu da očekujemo ove zime.

Odgovor na ovo pitanje dala je Jasminka Smailagić koja je potvrdila da su upravo ovi topliji dani u novembru dobar pokazatelj da će zima biti blaga. Ona nam je dala i neke okvirne temperature koje bi trebali očekivati tokom ove zime, a one će biti nekoliko stepeni toplije u odnosu na prošlu godinu. Očekuju se temperature 4-5 stepeni iznad nule u prosjeku u decembru dok će u planinskim predjelima one biti tek par stepeni ispod nule. I količina oborina će biti uveliko smanjena sa samo 40 dana sa oborinama tokom čitave zime, sa još manje u istočnim dijelovima.

Slobodan Sovilj je također pridodao da bi prvi snijeg mogli vidjeti već u periodu od 5 do 12 decembra, kada se očekuju već niže temperature nego do sada. Sigurno je da će biti snijega, ali će mnogo manje biti kišnih dana.

Prema svim predviđanjima pred nama je veoma blaga zima, ali i ono što će biti veoma tužno za naše najmlađe izgleda da postoji velika mogućnost da ove godine imamo Božić i Novu godinu bez snijega. Ovako toplu zimu i oni najstariji ne pamte, a biti će još teže naviknuti se sa obzirom se predviđa da će narednih godina zime biti još toplije.

Rezultat slika za snow

 

Preporučeno
Loading..