Mi se u nastavku našeg današnjeg članka malo foksuiramo na muške probleme, ali i bolesti koji su sve učestaliji u poslednje vreme. naravno, muškarci kako ulaze u godine, definitivno imaju probleme sa raznim bolestima prostate, ali i probavnog trakta, kao i potencije koja je jako bitna za svakog muškarca. Mi danas govorimo na ovu temu. 

Mi tako danas govorimo o tu*oru prostate koji je itekako učestao u poslednje vreme, a na ovu temu je na RTS-u govorio i poznati doktor za ovu temu, Davorin Radosavljević. “Opšta je preporuka da muškarci posle pedesete godine treba da posvete pažnju tome, a nešto ranije oni koji su u porodici imali istoriju oboljevanja od karc*noma prostate. Dovoljno je da se jednom godišnje ode kod urologa i odradi pregled”, savetovao je doktor.

Kako je i dalje naveo, genetika je jako bitna stvar, jer ako ste imali slučaj u porodici ovakvog obolenja, šanse da dobijete ovu bolest je an omeru 40:50. “Osam od devet muškaraca u devetoj deceniji života ima u nekom začetku karcinom prostate što govori da je to bolest koja se sa dubokom starošću vrlo često javlja kod muškaraca, ali ne znači nužno da je ona smrtonosna”, objasnio je doktor.

Na kraju je dodao i to, da imaju i simptomi, koji itekako mogu da ukažu na eventualne probleme u budućnosti, evo nekih od njih: Krv u mokraći i spermi, osećaj nepotpunog pražnjenja, bolovi u kostima, posebno u donjim ekstremitetima i kralježnici. Dalje, jako bitan simptom je bolna ejakulacija, učestalo mokrenje, pogotovo noću, kao i gubitak kontrole nad mokraćnim mehurom.

 

Preporučeno