Svaka država na svijetu ima svoje zakone i statute koje svi oni koji se nalaze u toj države nalaze moraju poštovati, pa tako i mi ako jednoga dana odlučimo da živimo u jednoj od njih. Svaka država pravi svoje zakone koji se mogu činiti suludim i često se pitate zašto uopšte postoje, ali bez obzira koliko oni nama suludi bili oni se moraju poštovati. Da se vama ne bi desilo da prekršite jedan od njih danas vam donosimo jedan veoma čudan zakon koji postoji u različitim verzijama u mnogo zemalja, a tiče se imena.

Naime zakoni koji regulišu koja imena se smiju davati djeci postoje u mnogim zemljama svijeta i čudno je da su u svakoj zemlji oni dručkiji, ali svaka zemlja ima svoj razlog zašto baš to je ime zabranjeno. U nastavku vam donosimo neke od tih zakona a mnogi od njih će vas ostaviti bez teksta.

Rezultat slika za baby

Rezultat slika za baby

Nutela je jedna od omiljenih poslastica mnoge djece ali također i starijih, neki ne bi mogli zamilsliti svoj doručak bez nje, ali da li ste znali da je ime Nutela zabranjeno u Francuskoj. 2015. godine sud u Francuskoj je zabranio korištenje ovog imena zbog istoimenog beda u Francuskoj. Na isti način Švedska je odlučila da zašiti jedan od svojih najvećih brendova i tako u Švedskoj nije dozvoljeno da svome djetetu date ime Ikea.

Rezultat slika za baby

Novi Zeland naprimjer nije zabranio imena koja se tiču njihovih brendova već su zabranili imena kao što je “Lucifer” ili neka druga imena koja bi mogla biti potencijalno uvredljiva. Meksiko je zabranio imena kao što su Robokap ili Fejsbuk, zbog toga što milse da će dovesti do nasilništva. U Italiji je zabranjeno ime Venerdi koje na italijanskom znači petak, za koje smatraju da je sramotno ili smiješno ime za nekoga. Šta vi mislite o ovim zabranama? Da li biste vi neko ime zabranili?

Rezultat slika za baby

Preporučeno
Loading..