Za danas jedna jako zanimljiva i poučan tema, koja se definitivno može iskoristiti u praksi, jer vam može doneti i jako solidnu uštedu na mesečnom nivou. Mnogi su se tako u Srbiji ponadali da će im računi za letnnje mesece biti itekaako niži, to ipak neće da bude sslučaj, a ako ostanete ssa nama do samog kraja ptkrićete i zašto. 

Naime, prema podacima “Elektrodistribucije Srbije” potrošnja najtoplijeg dana ovog meseca bila je skoro jednaka zimskoj, što skoro da nema nikakve logike. Građani koji svoje kuće i stanove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju. Zato hlađenje iz klima uređaja, kada bi se ostalo u “zelenoj” tarifi, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno, ali za one koji troše samo “crvene” kilovate i čak 7.680 dinara.

“Elektroprivreda Srbije”, na svom sajtu potrošačima nudi savete o izboru uređaja, koji su i više nego bitni a ovu jako zanimljivu stavku. Prema njihovoj računici, jedan sat rada klime mesečno troši od 30 do 40 kilovat – sati, što je od 192 do 768 dinara. Ukoliko ta klima radi sedam do deset sati dnevno, znači da je račun veći od 300 do 400 kilovat sati. U višoj, dnevnoj,  tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara.

Kako navode majstori za klima uređaje, što vam je klima uređaj stariji, on će i da “guta” puno više struje od one koja je novije proizvodnje, ili bar godinu dana da je stara. Zato, ako želite uštedu, uzmite obični ventilator.

Preporučeno