Ako niste znali, Svjetski je tjedan bolesti štitnjače. O važnosti ove žlijezde u funkcioniranju cijelog organizma danas u emisiji K1 televizije u Uranku govore dvoje endokrinologa dr. Antonela Sabati Rajić i dr. Predrag Mitrović, inače specijalisti ginekologije i opstetricije. Po njihovim riječima,. mnogi ozbiljno ne doživljavaju problem, koji može d anastane sa štitnom žlijezdom, pa je zato jako bitno da se reaguje na vrijeme. 

Ovaj prekrasni organ u obliku leptira nalazi se u dnu vrata i otpušta tri vrste hormona: citonin, tiroksin i trijodtironin, a često se simptomi bolesti prikrivaju slabim dijagnozama koje se isprepliću s drugim kroničnim bolestima. Zbog toga se pacijenti sa problemima štitnjače obično pogrešno dijagnosticiraju nekoliko tjedana ili mjeseci, jer se vjeruje da su za to odgovorne druge bolesti”, objasnila je dr. Sabati Rajić. U Srbiji svaki 10. stanovnik ima problem sa štitnjačom , bez obzira da li je otkriveno ili ne, i to je jako zabrinjavajuća cifra .Svakog dana simptomi koji se pokazuju su: nesanica, drhtanje, uznemirenost, gubitak kose, plus opći nedostatak apetita, problem s tjelesnom težinom, kao i problem s menstrualnim ciklusom , također moramo uzeti u obzir poremećaj štitnjače i procijeniti simptome te osobe posjeduje li neku od ovih karakteristika.

Liječnik u ordinaciji mora biti točan, značajni su anamnestički podaci, a važno je i postojanje slične bolesti u obitelji. Ne smijemo zanemariti pacijentova zapažanja, a evidentno je da oni koji imaju problema sa štitnom su u 90% situacija žene. Druge fizičke promjene na vratu su također očite. Ako su hormoni normalni, sljedeći korak u dijagnostici je ultrazvuk Promjene u obliku čvorova, tu se vidi, onda se koriste ultrazvučne biopsije, rekla je ova doktorica.

Obratite posebnu pozornost na boju glasa. Ako običan glas postane promukao tijekom vremena koje je neuobičajeno, to je signal za bolesnika da posjeti endokrinologa i obavi pregled štitnjače. Kao i kod drugih bolesti, postoje genetske komponente, ali i vanjske komponente. Priznala je da je rak štitnjače u porastu, te da je najčešća vrsta karcinoma u endokrinologiji, no ima relativno nisku učestalost u usporedbi s drugim karcinomima. Prvenstveno se javlja kod osoba u dobi od 20 do 65 godina, ali se može diferencirati u specijalizirane vrste raka koji su gotovo uvijek izlječivi ako se rano prepoznaju.

Preporučeno