Sa ponovnim dolaskom hladnijeg vremena vraća se sezona prehlada a kao i svake godine ona uvijek uspije da sve dočeka nespremne. Sa nižim temperaturama naš imunitet veoma brzo pada i zbog toga je bitnije da se mnogo zdravije hranimo nego u ljetnom periodu i da se pažljivije oblačimo. Ipak i uz sve mjere opreza nekad je nemoguće izbjeći prehladu, a danas vam donosimo više detalja o prvom simptomu prehlade, začepljenom nosu. Šta začepljeni nos može značiti osim prehlade pročitajte u prilogu.

Začepljen nos je jedan od prvih simptoma prehlade ali ne mora uvijek značiti da je simptom samo prehlade. On može ukazivati na mnoge druge bolesti a pogotovo ukoliko on ostaje začepljen duže vrijeme. Začepljenost može ukazivati i na razne alergije, probleme sa disanjem, a može izazvati i nesanicu ili dovesti do gubljenja osjećaja ukusa i mirisa.

Veliku grešku prave ljudi što začepljenost nosa smatraju uvijek običnom prehladom, ali ukoliko to traje duže od dva mjeseca u tom slučaju biste trebali potražiti savjet od ljekara. Ukoliko se ovaj problem javlja duže vrijeme i ne tretira se kako treba on može da uzrokuje i devijaciju septuma, te glavobolje.

Ukoliko primjetite da vam se dešava da kišete ili imate problema sa disanjem kada vam se približi mačka ili pas, ili vam smetaju parfemi i prašina, iako vam prije možda nije smetalo trebali biste posjetiti ljekara jer se alergije na određene stvari mogu i naknadno stvoriti. Najčešće kihanje i začepljen nos su simptomi obične prehlade i savjetuje se najviše da jedete voće i povrće, umjesto da odmah potegnete za lijekovima.

Preporučeno
Loading..