– Danas govorimo o raku grla kojeg ima jako veliki procenat osoba u današnje vrijeme, a simptomi znaju da budu jako skriveni, baš kao što je slučaj u tumora pankreasa. Danas govorimo o neki simptomima koji se javljaju svako jutro…

Naglašavanje važnosti rutinskih medicinskih pregleda u pravovremenom otkrivanju raka ne može se precijeniti. Složenost dijagnosticiranja raka je povećana u nedostatku redovitih pregleda. Značaj brze medicinske intervencije postaje očit kada simptomi raka postanu vidljivi, što obično ukazuje na uznapredovali stadij bolesti. Prisutnost specifičnih simptoma nakon buđenja može poslužiti kao potencijalni pokazatelj raka. Traženje liječničke pomoći može biti odgođeno zbog diskretne i atipične prirode ovih simptoma.

Ključno je obratiti pažnju na upornu bol u grlu nakon buđenja koja traje dulje od dva tjedna. Uz to, ne smije se zanemariti jutarnji kašalj. Ako pušači dožive jutarnji kašalj koji traje dulje od dva tjedna, preporučuje se da odmah potraže liječničku pomoć. Nadalje, ako pojedinci primijete eskalaciju razine umora tijekom dana, to služi kao konačna indikacija za zakazivanje konzultacija sa zdravstvenim djelatnikom. Važno je napomenuti da se ovaj umor treba razlikovati od tipične dnevne iscrpljenosti i ne bi trebao nestati u razumnom vremenskom roku. Početak novog radnog dana često je popraćen nizom kašlja. Ovaj jutarnji kašalj, koji se javlja odmah nakon buđenja, može poslužiti kao prikrivanje niza bolesti, neke više zabrinjavajuće od drugih.

Prema riječima dr. Alessandra Zanasija, predsjednika Talijanske udruge za istraživanje kašlja, ključno je razumjeti da refleks kašlja nije bolest, već prirodni mehanizam koji pomaže u održavanju otvorenih dišnih putova. Služi kao vitalni indikator koji upozorava tijelo kada nešto nije u redu u dišnom sustavu. Čak i osobe koje su inače zdrave, bez ikakvih poznatih plućnih bolesti ili tekućih respiratornih infekcija, mogu doživjeti uporan jutarnji kašalj.

  • Ova vrsta kašlja obično je suha i može biti praćena osjećajem grebanja u grlu. Dr. Zanasi dalje objašnjava uobičajene uzroke jutarnjeg kašlja. Nedovoljna vlažnost Prisutnost niske vlažnosti u našem okruženju za spavanje čest je krivac za jutarnji kašalj. Prema riječima dr. Zanasija, kada spavaća soba nema odgovarajuću ventilaciju, a zrak u njoj je pretjerano suh, to može dovesti do isušivanja i iritacije sluznice nosa i bronha, što rezultira kašljem. Kako bi se održali optimalni uvjeti, razina vlage u spavaćoj sobi idealno bi trebala biti između 40 i 60. To se može izmjeriti pomoću higrometra, a ako je potrebno, poboljšati ugradnjom električnog ovlaživača zraka. Prema riječima stručnjaka, ključno je održavati pravilnu hidrataciju tijela.

Osim pijenja vode za smirivanje kašlja, jednako je važno unositi tekućinu tijekom dana kako bi sluznica bila stalno vlažna. Pušenje je druga tema razgovora. Kašalj je uporna pojava među pušačima jer dim kontinuirano iritira sluznicu dišnog sustava. Primijećeno je da osobe u dobi od 40 do 55 godina koje puše često imaju jutarnji kašalj kao prvi znak kronične opstruktivne bronhopneumopatije. Ova progresivna bolest pluća kombinacija je dva stanja: kroničnog bronhitisa, kojeg karakterizira upala bronha, i plućnog emfizema, koji dovodi do nepovratnog oštećenja alveola.

Prema dr. Zanasiju, čini se da pluća razvijaju “rupe” različitih veličina i količina, koje smanjuju prostor dostupan za ključnu izmjenu plinova. Ta se izmjena odvija unutar tkiva, gdje se kisik uzima, a ugljični dioksid izbacuje. Kao rezultat toga, osobe koje puše, osobito one u navedenom dobnom rasponu, trebale bi temeljito ispitati svoj jutarnji kašalj putem spirometrije. Ovim bezbolnim pregledom procjenjuje se kapacitet pluća i ima sposobnost otkrivanja kronične opstruktivne bronhopneumopatije prije nego što se pojave simptomi.

Prisutnost gastroezofagealnog refluksa može dovesti do jutarnjeg kašlja, često praćenog disfonijom, stanjem koje karakterizira promukli glas i česta potreba za kašljanjem. Curenje iz nosa jedan je od simptoma koji može biti uzrokovan alergijom koja zahvaća dišne ​​putove, osobito tijekom prijelaza između godišnjih doba. Jutarnji kašalj često je povezan s ovim stanjem. Dr. Zanasi ističe da se tijekom noći sluz nakuplja i zadržava, što dovodi do potrebe za izbacivanjem viška sekreta ujutro. Međutim, ova vrsta kašlja nije suha, već produktivna. Za postavljanje točne dijagnoze potreban je Prick test.

Ovaj test uključuje nanošenje različitih alergena na kožu blagim ubodom podlaktice sterilnom lancetom. Ako se unutar 15 minuta na mjestu kontakta alergena i kože pojave mali mjehurići koji svrbe, to ukazuje na potencijalno pozitivan rezultat. Prema riječima dr. Zanasija, preporuča se specijalistički pregled ako se jutarnji kašalj ponavlja ili traje dulje od 15 do 20 dana bez utvrđenog uzroka. Iako su dostupni brojni lijekovi protiv kašlja za koje se tvrdi da ublažavaju i suzbijaju dosadan kašalj, zanemarivanje istraživanja temeljnog uzroka nije preporučljivo.

Prema riječima dr. Zanasija, ključno je istražiti temeljni uzrok kašlja i prilagoditi najprikladnije rješenje za svakog pacijenta. Dr. Zanasi naglašava da su davanje prioriteta dovoljnoj dnevnoj hidrataciji i održavanju vlažnog okoliša bitne početne točke za sve.

Preporučeno