Na našim prostorima čudno je vidjeti žene kako nose crnu feredžu, međutim na bliskom istoku to je sasvim normalna stvar, u svim islamskim zemljama. Dugi niz godina je to bila sasvim normalna stvar i tamo je to bio dio tradicije i poštovanja, s obzirom na ogroman religijski uticaj. Tako je bilo sve do prošle godine kada je intervju pricnca Mohammed bin Salmana doveo do početka revolucije.

Naime sam Mohammed bin Salman izjavio je da bi kodeks odijevanja žena trebalo promijeniti, i da je previše rigorozan. Neki to smatraju udarom na religiju i tradiciju, dok većina to odobrava u potpunosti. Iako je ovo dovelo do mnogo razmišljana o toj ideji, i do pojave mnogo pratilaca te ideje, formalno nikada nije donešen nijedan akt koji bi omogućio ženama da skinu feredže. Pokrenuto je mnogo manjih revolta, kao naprimjer što mnoge nose još uvijek ogrtače, ali otvorenog tipa ili u jarkim bojama, što je također prije bilo zabranjeno.

S druge strane pojedinci, kao što je Mašal al-Džalud su se odlučili za potpunu pobunu, i da urade nešto drastično, jer drastične promjene to zahtjevaju. Njena pobuna je bila to što je skinula maramu u potpunosti, i šetala kroz jedan Tržni centar u Rijadu. Na sebi je nosila pantole, narandžastu bluzu, i štikle što je izazivalo okrete apsolutno svih prolaznika. Njen trud doduše nije bio uzaludan, ona je potakla još mnoge žene na protest, pa je tako i jedna aktivistkinja Manahel al Otaibi, prateći nju skinula svoju maramu i tako živi već nekoliko mjeseci. Mnogi smatraju da se ovo pravilo nošenja feredže treba ukloniti ili promjeniti, upravo zbog toga koliko je samo po sebi rigorozno.

Ženina čistoća se ne bi trebala mjeriti u tome koliko se njene kože vidi, ili koliko je pokriveno.

Preporučeno
Loading..