Već smo par puta pisali na ovu temu, a koja je povezana sa ovim jako korisnim drvetom, koje ima sve više i više prostora u Srbiji. Introdukcija paulovnije u Srbiji izazvala je mnogo kontroverzi. To je rezultiralo brojnim zabrinutostima, u rasponu od pojedinaca koji su bili zavedeni da vjeruju da sade paulovniju, ali su umjesto toga dobili drugu vrstu, do onih koji su dobili sadni materijal loše kvalitete, pa čak i onih koji nisu bili svjesni da postoji nekoliko različitih vrste paulovnije. Znači različita su mišljenja, ali i iskustva. 

Nakon nekoliko godina pokazalo se da izdrže samo oni koji su se ozbiljno bavili uzgojem ove kulture, bili dobro informirani, kupovali sadni materijal od pouzdanih proizvođača i pridržavali se savjeta stručnjaka. Jednostavno ništa ne može pozitivno da se desi preko noći, a uspiju u životu, samo oni koji imaju strpljenja. Ipak, ostaje činjenica da ova biljka raste iznimnom brzinom i ima razne prednosti. Njegova vlaknasta struktura, s prozračnim porama, kao i otpornost na vlagu daje mu prednost kao izvrsnom izolacijskom materijalu. 

Prema riječima mladića po imenu Isidor, koji posjeduje imanje na selu, njegovo stablo paulovnije jedan je od njegovih najvećih promašaja i propalih ulaganja. Usred pandemije korona virusa i izvanrednog stanja, Isidor je imao malo novca i vremena, zbog čega se odlučio za brzorastuće drvo kao što je paulovnija, međutim, nije ni sanjao kakav će problem da ima. No, u razgovoru s kamerom nabrojao je sve pogreške koje je napravio u svom nesuđenom poslu. Počeo je s kasnom sadnjom, zatim grizenjem drva i napadima srna od kojih je sve ostalo uništeno. Iako Isidor nije nezadovoljan samim stablom, žali zbog svojih pogrešaka. Također je spomenuo da stabla paulovnije zahtijevaju mnogo više brige nego što je u početku mislio, uključujući vjetar i puno vode.

Vidljivo je to iz snimke u dvorištu njegovih roditelja, gdje lijepo rastu njegovana stabla paulovnije. Nasuprot tome, Vladan se ozbiljnije posvetio poslu s paulovnijom i ima 20.000 hektara plantaža paulovnije u okolini Mladenovca i Velike Plane, što se vidi na snimku na YouTubeu. Vladan je odradio sve kako mu je naloženo, a njegova plantaža uspijeva s preko 15.000 stabala. Svoj uspjeh može pripisati tome što je bio bivši zaštitar, što mu je usadilo osjećaj discipline i profesionalizma.

Preporučeno