Mi se u nastavku našeg danšnjeg članka malo dotičemo kultnih filmova iz zlatnog doba Jugoslovenske kinemtaografije. Svako da je u tom periodu snimljeno nekoliko kultnih filmova, čija kvaliteta će se jako teško ponoviti u narednom periodu. Svakako da danas nema ni blizu glumaca, kakvih je bilo u tom periodu. 

Mi govorimo o Emiru Kusturici, koji je sa svojim filmskim prvencom “Otac na službenom putu”, napravio haos na tržištu filmske industrije. Koliko je dobro radio svoj posao, pokazuje i podatak da je bio predsednik Kanskog festivala, što je složićete se nije nimalo mala stvar. “Dom za vješanje”, je također jedan od kultnih filmova. 

Sve je u tom filmu savršeno, krenuvši, od radnje filma, glume, ali i muzike koju je potpisao veliki Goran Bregović. Davor Dujmović je u tom filmu imao samo 18 godina, a mnogi su mu proricali karijeru jednog Dastin Hofmana, ali je on nikada nije dostigao jer je ušao u pa*ao droge i ovisnosti. Ulogu u filmu je dobio sasvim slučajno. “Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao” – pričao je Davor. Sa ocem je jedan dan posle pijace došao na čaj u jednu lokalnu kafaniciu, gde je sedeo Kusturica sa dva pomoćnika, i kada je video Davora odmah mu je ponudio ulogu. 

Početkom ratnih dešavanja seli u Sloveniju, a snimio je još jedan film-“Andergraund”, a zbog ovisnosti 31 maja 99 godine sa samo 30 godina se obesio u Novom Mestu. Jeste li vi gledali Dom za vešanje?

Preporučeno