Kako je izvijestio guverner Amazonasa, u avionskoj nesreći koja se dogodila u sjevernoj regiji Brazila život je izgubilo 14 osoba. Incident se dogodio u provinciji Barcelos, koja se nalazi oko 400 kilometara od glavnog grada Manausa. Svi putnici u avionu “Embraer Bandeirante”, koji uključuje 12 putnika i dva člana posade, bili su brazilski turisti koji su posjetili regiju radi rekreativnog ribolova. Nesreća se dogodila u subotu, dok su bile  obilne padavina, pa mnogi smatraju da je upravo nevrijeme razlog nesreće koja se dogodila.

 

 

Vjeruje se da je uzrok nesreće pilotova pogrešna ruta slijetanja, što je trenutno pod istragom Centra za istraživanje i prevenciju nesreća. Uprkos istrazi koja je u toku, razlog nesreće ostaje nepoznat. Guverner Wilson Lima izjavio je da su u regionu padale velike padavine u vrijeme nesreće. Godine 1989. svijet je ostao u šoku nakon neočekivane avionske nesreće UA Flight 232 u Iowi. Spasilački tim je očekivao da niko od 285 putnika ili 11 članova posade neće preživjeti. DC 10 je naišao na tehnički problem zbog kojeg je prinudno sletio punom brzinom na pistu, nakon čega je eksplodirao u plamenu i raspao se pri udaru. Uprkos gubitku 111 života, čudesnih 185 osoba izašlo je iz tog događaja živih. U nastavku našeg članka prenosimo odlomak iz bestselera objavljenog dvije godine prije, koji zorno opisuje iskustva pojedinaca koji su doživjeli avionske nesreće. Brad Griffin je zauzeo mjesto u prvoj klasi, smješteno direktno iza kokpita, i bio je psihički spreman za udar prinudnog slijetanja. Kada se sudar dogodio, bio je zatečen jer je očekivao da će biti teže. Okrenuvši se svom saputniku sa desne strane, prokomentarisao je: “Ako je sada ovako loše, bićemo dobro.”

 

 

Međutim, avion je iznenada počeo da se raspada. Kokpit se odvojio od kabine prve klase, a krhotine iz aviona pljuštale su zbog čega je sve postalo sivo. U neočekivanom preokretu događaja, našao se kako visi u zraku, zureći dolje u plamteće ruševine ispod sebe, i došao do mračne spoznaje da nema spasa prije nego što se vrati u vatreni haos. Udar eksplozije bio je toliko snažan da ga je odbacio otprilike 150-200 metara dalje, gdje je sletio u polje kukuruza. Nakon što se osvijestio, otkrio je da nije bio svjestan činjenice da su mu oba stopala bila jako opečena i slomljena od bacanja kroz užareno gorivo.

 

 

Preporučeno