Koliko nas više ništa ne može da iznenadi u Srbiji, pokazuje nam i ovaj članak koji piše o jako skorim novitetima koji su donjeti u Srbiji. Sigurni smo da ste do sada imali jako puno prilika da čujete priče ljudi i roditelja koji dolaze sa zapada, i koji kažu da je kod njih zakon odavno uveden da ako udariš svoje dijete, da se kod njih gleda kao krivično djelo.

Nije bitno koliko dijete ima godina, ako vas to dijete prijavi policiji to se karakteriše kao krivično djelo, a i jedan ili oba roditelja osim novčane kazne mogu da dobiju i zatvora. Također, ali ako par ponovi to isto djelo nekoliko puta, onda može da reaguje i Centar za Socijalni rad pa da oduzme dijete od samij roditelja. Međutim, ono što je jako interesantno jeste da bi ovakav zakon do kraja godine bi trebao da se uvede u Srbiju.

U Srbiji trenutno ima jedan jako dobar zakon koji štiti žene od nasilja, a prema svemu sudeći 10. juna bi trebao da se održi odbor za razmatranje i uvođenje ovog zakona u Srbiji, koji se u našoj regiji Sbiji jako teško mogao da usvoji, jer se vrlo dobro zna da kakvo je ovo društvo i sredina. Ali, ako bi došlo do dogovora za usvajanjem, onda se šalje u skupštinu procedura i onda će da bude usvojenu zadnjem kvartalu 2021. godine.

Ono što je poenta cijelog ovog zakon jeste da dijete može da ode u Centar za socijalni rat i da prijevi nasilje nad sobom, onda bi roditelji bili pozvani na razgovor sa nadležnima. Ako bi se to ponovilo više puta, onda bi roditelji trebali da idu na savjetovanje da se ne bi više ponovila ovakve stvari. Međutim, ako bi cijeli ovaj slučaj okarakterisao kao maltretiranje onda može da dođe do oduzimanja roditeljskog prava na dijetom, ovo su bile riječi Milke Milovanović koja je državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji.

Preporučeno