– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o segmentu zdravlja ali kroz prirodne sastojke. Jednostavno, u posljednje vrijeme jako veliki broj osoba, pa čak i sa težim oboljenjima traže spas u prirodi, i tamo nađu uvijek riješenje…

Bosiljak, hvaljen kao vrhovni vladar biljnog carstva, ima ogromnu vrijednost kao snažan antioksidans i izvanredan prirodni antibiotik. Ova cijenjena i univerzalno cijenjena biljka obiluje ljekovitim fitonutrijentima. Uzgajana posebno zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki, ova višegodišnja aromatična biljka svjedoči o svojim terapeutskim svojstvima. Idealno okruženje za optimalan rast ove biljke sastoji se od toplih i tropskih uvjeta.

Bosiljak, zeljasta biljka, obuhvaća širok niz od preko 60 različitih sorti, obično klasificiranih u tri osnovne kategorije: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i bosiljak. Održavanje bosiljka je povjetarac, bilo da ga odlučite uzgajati na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Kako biste pospješili potpuniji rast i nicanje svježih grana, preporučljivo je redovito podrezivati ​​cvjetne pupoljke. Preporuča se napraviti rezove ispod lišća na izduženim, tankim stabljikama. Ne samo da svježi bosiljak ima ugodan, zemljani miris, već se može pohvaliti i bogatstvom nutritivnih prednosti.

Ova biljka je prepuna vitamina K, ključnog nutrijenta za pravilno zgrušavanje krvi. Samo dvije žlice bosiljka mogu osigurati značajnih 29% preporučene dnevne količine ovog esencijalnog vitamina. Osim bogatog okusa, bosiljak je izvor vitamina A i beta-karotena, moćnih antioksidansa koji štite stanične membrane raznih organa, uključujući krvne žile, od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

  • Ovaj zaštitni učinak pomaže spriječiti oksidaciju kolesterola u krvotoku, čime se u konačnici smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze, kao i rizik od srčanog i moždanog udara. Osim obilja željeza, kalcija, magnezija, vitamina C i kalija, biljka također vrvi raznim drugim vitaminima i mineralima. Nadalje, posjeduje antibakterijska svojstva i flavonoide koji čuvaju DNK. Bosiljak je poznat po svojim ljekovitim svojstvima koja obuhvaćaju niz blagotvornih učinaka. U kombinaciji s češnjakom, stvara snažan prirodni antibiotik, pokazujući svoja antioksidativna svojstva i služeći kao prirodna obrana od štetnih bakterija.

Učinkovito uklanjajući LDL kolesterol, pročišćavanje krvnih žila osigurava temeljito čišćenje arterija. Nadalje, bosiljak se koristi u prevenciji i liječenju različitih zdravstvenih problema, kao što su glavobolje, gastrointestinalne nelagode, respiratorne bolesti, parazitske infekcije, kožna oboljenja, bubrežni poremećaji i brojna druga stanja.

 

Preporučeno