Ako niste iskusili letargiju u proteklih nekoliko dana, velike su šanse da je neko u vašoj blizini imao. Nije teško razumjeti zašto, jer su temperature tokom ove sezone više nego inače, a počelo je ljetno računanje vremena. Uprkos dodatnom satu sna, stvarnost može biti sasvim drugačija. Mnogi se ljudi probude iscrpljeniji nego kada su otišli u krevet, i dalje se osjećaju pospano i s nižim krvnim pritiskom nego inače.

 

 

 

To nije nimalo iznenađujuća pojava , jer tijelu treba vremena da se prilagodi promjeni bioritma. Iako je vremenska razlika mala, stručnjaci procjenjuju da nekima može proći i do 5 dana da se prilagode novom vremenu. To je zato što se mrak pojavljuje sat ranije, oko 17 sati, za razliku od 18 sati. tokom standardnog vremena. Ovo prirodno smanjenje svjetlosti ima direktan učinak na tijelo, opuštajući ga i postupno se priprema za spavanje. Brojni stručnjaci povezuju trenutna vremena sa povećanom podložnosti osjećaju tromosti i lošeg raspoloženja u popodnevnim satima.

 

 

 

Prema danskim stručnjacima, pojava depresije tokom zimskih mjeseci povećava se za 11 posto, a to se dešava zbog velike oskudice dnevne svjetlosti. Da biste spriječili ovu pojavu u svom organizmu , morate biti pažljivi na signale svog tijela, i slušati ih te raditi onako kako najbolje prija vašem tijelu da se opusti . Uključivanje malih rutina koje olakšavaju miran san i osvježavajuće buđenje može biti od pomoći. Da biste se pripremili za san, preporučuje se uzdržavanje od izlaganja plavoj svjetlosti elektronskih uređaja kao što su telefoni. Umjesto toga, odlučivanje za čitanje knjige, topli tuš ili jednostavno uživanje u šoljici čaja može imati pozitivan uticaj.

 

 

Preporučeno