Prisustvo puževa u vrtu obično se smatra velikom neprijatnošću. Ova proždrljiva stvorenja imaju izuzetnu sposobnost da brzo uništavaju sadnice, tek proklijale biljke i sve plodove vašeg mukotrpnog rada. Posebno tokom kišne sezone, puževi postaju dominantni, dok ne skupite hrabrost da izađete napolje i zaštitite svoje useve.

  • Postoji osam dokazanih tehnika dostupnih za iskorjenjivanje ovih dosadnih štetnika iz vrta. Puževi se mogu učinkovito eliminirati korištenjem moćnih svojstava kukuruznog brašna, što rezultira njihovom smrću. Jednostavno postavite posudu napunjenu kukuruznim brašnom vani tijekom noćnih sati. Kad jutro stigne, u njegovoj neposrednoj blizini otkrit će se skupina nepomičnih puževa. Primjenjujte ovu metodu dosljedno svake noći sve dok populacija puževa ne bude uspješno iskorijenjena.

Pivo ima jedinstven učinak na puževe, istovremeno ih odbija i mami. Kako biste iskoristili ovaj fenomen, stavite pivo u plitku posudu, poput tanjurića namijenjenog teglici za cvijeće, i postavite je u svoj vanjski prostor. Do jutra ćete otkriti mrtve puževe uronjene u tekućinu, kao da ih privlači neobjašnjiva sila, slično kao što se privlače pčele. Još jedna učinkovita tehnika uključuje miješanje ljuski jaja i taloga kave. Puževi se ne mogu snaći oko oštrih rubova ljuski jajeta, a miris taloga kave ih tjera. Zaštitite svoj vrt stvaranjem granice pomoću mješavine ove dvije tvari.

Također, ne zaboravimo ni pijesak koji je na četvrtom mjestu u našem inventaru. Pokazao je izvanrednu prilagodljivost i privlačnost. Okružujući svoj vrt pijeskom, možete uspostaviti zaštitu sličnu zaštitnoj ljusci jajeta. To će učinkovito obeshrabriti puževe da se odvaže i osigurati prosperitet vaših biljaka. I na kraju, imamo amonijak, petu i posljednju stavku na našem popisu, koji služi kao izvrsno sredstvo odvraćanja. Napravite otopinu miješanjem 1 dijela amonijaka sa 6 dijelova vode i upotrijebite je kao sprej za svoj vrt. Možete biti sigurni da će se puževi kloniti vašeg dragocjenog povrtnjaka.

  • Da bi se namamili puževi, tehnika uključuje raspršivanje vreća za smeće po dvorištu i lagano ih navlažiti. Ova vlaga djeluje kao magnet za puževe, mameći ih da preko noći potraže utočište unutar vrećica. Nakon što ih uhvatite, odluka što učiniti s puževima pada na vas. Još jedna uspješna strategija za borbu protiv najezde puževa uključuje uvođenje prirodnih predatora u vaš vrt, poput ježeva, žaba i kokoši.


Ova bića posjeduju urođenu sklonost konzumiranju puževa, učinkovito ih odvraćajući i čuvajući vaš vrt. Ako se ovi lijekovi pokažu neučinkovitima, bakar se može koristiti kao posljednja opcija. Zatvaranje sadnica i osjetljivih biljaka bakrenim cijevima može biti skup pristup, ali daje izvanredne rezultate. Svojstva bakra ometaju prolaz puževa, a njegova prisutnost izaziva prirodni odgovor puževe sluzi, što rezultira udarom sličnim električnoj struji. Kako bi se riješio problem puževa zarobljenih u vrtu, vrtlari predlažu postavljanje zamki od kukuruznog brašna ili piva unutar bakrenih žica.

 

 

Preporučeno